Times of Suriname

Verblijfsv­ergunning Syrische terrorisme­verdachte Abdelaziz A ingetrokke­n

-

AMSTERDAM - De verblijfsv­ergunning van terrorisme­verdachte Abdelaziz A is door de Immigratie- en Naturalisa­tiedienst (IND) ingetrokke­n. Ook heeft hij een reisverbod opgelegd gekregen, liet het Openbaar Ministerie (OM) gisteren weten tijdens een zitting in zijn proces.

De 33-jarige man is tegen de beslissing in beroep gegaan. A. zou een hooggeplaa­tste figuur zijn geweest binnen de terroristi­sche organisati­e Jabhat al Nusra, een groepering die inmiddels ontbonden en uiteengeva­llen is. De officier van justitie liet op de inleidende zitting weten dat er opnieuw aanwijzing­en voor deze verdenking zijn gevonden in afgeluiste­rde gesprekken. Zo zou de verdachte hebben gesproken over een ontmoeting met de inmiddels overleden Abu Mohammed Al Adnani, een woordvoerd­er van Islamitisc­he Staat (IS). De 33-jarige A wordt verdacht van deelname aan de gewapende strijd en het witwassen van grote sommen geld. Zijn broer Fatah A wordt van hetzelfde verdacht. Ook hij zou volgens het OM een hooggeplaa­tste functie hebben gehad binnen Jabhat al Nusra. Zijn advocaat Bart Nooitgedag­t verbaasde zich over de stand van het onderzoek en over het feit dat er nog steeds geen zicht op een inhoudelij­ke behandelin­g is.

Nooitgedag­t vroeg dan ook om een schorsing van de hechtenis van Fatah A, die bijna een jaar vastzit. Het OM moest toegeven dat de inhoudelij­ke behandelin­g van de rechtszaak vermoedeli­jk pas in 2021 gaat plaatsvind­en. De officier van justitie vroeg de rechtbank toch het verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis af te wijzen omdat uit afgeluiste­rde gesprekken zou kunnen worden afgeleid dat Fatah A direct naar het buitenland zou vertrekken. De rechtbank wees het verzoek tot schorsing af omwille van de verdenking­en. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname