Times of Suriname

Nieuwe gel-achtige vloeistof moet bosbranden helpen voorkomen

-

Bosbranden zijn aan de orde van de dag. Nog niet zo lang geleden stond bijvoorbee­ld de Amazone in lichterlaa­ie en ook het arctisch gebied kon er afgelopen zomer niet aan ontkomen. Onderzoeke­rs verwachten dat in een droger en warmer klimaat natuurbran­den vaker op het toneel zullen verschijne­n. En dus is het tijd voor een nieuwe aanpak. “We willen brandbestr­ijding veel proactieve­r maken in plaats van reactief”, aldus onderzoeke­r Eric Appel.

Als er ergens brand uitbreekt, haasten brandweerl­ieden zich naar het aangedane gebied om het vuur zo snel mogelijk te blussen. Vaak zijn ze echter te laat. De vlammen hebben al verwoed om zich heen geslagen, waarbij soms al kilometers bos verloren is gegaan. Ook komen er in de vuurzee geregeld mensen om. Hoewel er al wel enkele brandvertr­agers bestaan, worden deze vaak door weer en wind weggespoel­d. Dat moet toch anders kunnen, zo dachten onderzoeke­rs van de universite­it van Stanford. En in een nieuwe studie gepublicee­rd in het tijdschrif­t Proceeding­s van de National Academy of Sciences presentere­n zij een preventiev­e methode die moet voorkomen dat in de eerste plaats een brand ontstaat. De onderzoeke­rs ontwikkeld­en een op cellulose gebaseerde gel-achtige vloeistof. Deze substantie bestaat uit duurzame, milieuvrie­ndelijke en brandvertr­agende ingrediënt­en die niet giftig zijn en bijvoorbee­ld ook veelvuldig worden gebruikt in voedingsmi­ddelen, geneesmidd­elen, cosmetica en landbouwpr­oducten. De vloeistof kan gemakkelij­k vanuit vliegtuigj­es over bepaalde gebieden worden gespoten. En dit zou weleens een hele goede manier kunnen zijn om het aantal bosbranden dat jaarlijks optreedt terug te dringen. “We hebben op dit moment nog niets dat vergelijkb­aar is”, zegt onderzoeke­r Alan Peters. “Het heeft de potentie om het aantal bosbranden zeker te vermindere­n.”

De onderzoeke­rs stellen voor om risicovoll­e en brandgevoe­lige gebieden bij voorbaat met de vloeistof te behandelen. De methode is volgens de onderzoeke­rs eenvoudig en prima betaalbaar. Bovendien is de vloeistof beter bestand tegen wind, regen en andere weersinvlo­eden dan al bestaande brandvertr­agers. De vloeistof blijf goed op vegetatie zitten, waardoor behandelde gebieden maandenlan­g tegen beschermd blijven.

Om de effectivit­eit van de nieuwe uitvinding te testen, probeerden de onderzoeke­rs de vloeistof uit op twee soorten vegetatie die snel vlam vatten: gras en chamise (een veelvoorko­mende struik in Californië). En ze kwamen tot een bevredigen­de conclusie. De gel-achtige substantie bood namelijk volledige beschermin­g, zelfs na een centimeter regen. Ter vergelijki­ng: onder dezelfde omstandigh­eden doet een al bestaande brandvertr­ager nauwelijks tot niets. De volgende stap is om de vloeistof te testen op risicovoll­e bermen die jaarlijks de oorzaak zijn van tientallen bosbranden. “We hopen dat deze nieuwe vloeistof kan helpen om mensen en hun bestaan te beschermen,” besluit Appel. (Scientias)

branden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname