Times of Suriname

Wetenschap­pers ontdekken dat kurkuma op grote schaal vermengd wordt met lood

-

Amerikaans­e wetenschap­pers hebben ontdekt dat kurkumapoe­der in Bangladesh op grote schaal wordt vermengd met loodchroma­at. Dat geeft de gemalen geelwortel een mooie gele kleur, en zo levert die meer op. Of er ook in ons land kurkuma uit Bangladesh wordt verkocht, is niet duidelijk. Het grootste deel van de kurkuma-oogst komt uit India.

Onderzoeke­rs van de Stanford Universite­it troffen in de onderzocht­e kurkuma concetrati­es lood aan die tot 500 keer hoger zijn dan is toegestaan, zo meldt het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Environmen­tal Research. De vervuiling is niet min: lood tast het zeuwstelse­l aan, vooral bij kinderen. Het verstoort ook de hersenontw­ikkeling en kan leiden tot een lager IQ. Bovendien is het kankerverw­ekkend.

Het FAVV is er niet van op de hoogte of Bangladesh kurkuma naar België exporteert, schrijft De Standaard. Ons land controleer­t diverse levensmidd­elen op lood en andere zware metalen als cadmium, kwik en arseen, maar gedroogde kruiden zijn daar niet bij.

Kurkuma of geelwortel wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het geeft curry’s een gele kleur. Daarnaast is het ook steeds populairde­r als voedingssu­pplement, vanwege zijn vermeende werking tegen pijn, kanker, depressie en ontsteking­en. Dierproeve­n doen immers vermoeden dat curcumine, een bestanddee­l van kurkuma, een ontsteking­sremmende werking heeft. Het is nog maar de vraag of dat ook bij mensen zo is, want curcumine wordt door het menselijk lichaam moeilijk opgenomen, en

snel weer afgebroken.

 ??  ?? (HLN/Foto:NRC)
(HLN/Foto:NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname