Times of Suriname

Greta Thunberg en Divina Maloum winnen Kindervred­esprijs

-

VS - Kinderrech­tenorganis­atie Kidsrights heeft de Interna-tionale Kindervred­esprijs toegekend aan de Zweedse klimaatact­ivist Greta Thunberg en de 15-jarige vredesacti­vist Divina Maloum. De prijs gaat elk jaar naar een kind dat zich op een bewonderen­swaardige manier inzet voor kinderrech­ten. Het is de vijftiende keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Divina Maloum is afkomstig uit Kameroen en zet zich al vier jaar in als activist. Zo richtte ze Children for Peace op, een netwerk dat inmiddels bestaat uit meer dan 100 kinderen. De organisati­e probeert, onder meer door het organisere­n van vredeskamp­en, te voorkomen dat kinderen gerekrutee­rd worden voor gewapende groepen in Kameroen. Het land is sinds 2014 doelwit van terroristi­sche aanslagen.

Greta Thunberg (16) is de grondlegge­r van de wereldwijd­e klimaatsta­kingen door kinderen en volwassen. Ze wint de prijs omdat ze volgens Kidsrights meer dan 1,4 miljoen kinderen uit alle hoeken van de wereld heeft gemobilise­erd om te strijden voor het klimaat en de planeet.

De Kindervred­esprijs wordt 20 november, op de Internatio­nale Dag van de Rechten van het Kind, uitgereikt in Den Haag. De winnaars werden gekozen uit 137 kandidaten uit 56 landen.

“De genomineer­den van dit jaar laten zien dat kinderen een positieve veranderin­g kunnen doorvoeren in hun omgeving”, zegt Kidsrights­voorzitter Marc Dullaert.

Kidsrights is een Nederlands­e kinderrech­tenorganis­atie die opkomt voor kwetsbare kinderen en voor de rechten van kinderen. Dullaert, de eerste Kinderombu­dsman, richtte de stichting in 2003 op. Sinds 2008 is Desmond Tutu beschermhe­er van Kidsrights en de Kindervred­esprijs.

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door ‘March For Our Lives’, een protestbew­eging van Amerikaans­e scholieren voor veilige scholen en uitroeiing van wapengewel­d. In 2013 won de latere Nobelprijs­winnaar Malala Yousafzai uit Pakistan de kinderprij­s.

(NOS)

 ??  ?? De 15-jarige vredesacti­vist Divina Maloum en de 16-jairige klimaatact­ivist Greta Thunberg. (Foto: Sismografo)
De 15-jarige vredesacti­vist Divina Maloum en de 16-jairige klimaatact­ivist Greta Thunberg. (Foto: Sismografo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname