Times of Suriname

“Terugroepa­ctie alle vormen van Ranitidine”

Volksgezon­dheid:

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Volksgezon­dheid heeft besloten het medicament Ranitidine uit voorzorg terug te roepen, nadat vorige week in het buitenland gebleken is dat er vermoedeli­jke vervuiling/verontrein­iging hiervan is.

Totdat er meer duidelijkh­eid is, neemt het Ministerie van Volksgezon­dheid daarom het besluit om dit medicament niet meer te laten verstrekke­n aan patiënten en uit de schappen te halen, terug te roepen of terug te brengen. Zorgverlen­ers alsook de gebruikers van dit product wordt gevraagd zoveel als mogelijk hiermee rekening te houden. Voorgestel­de mogelijke tussentijd­se oplossing is om andere maagzuurre­mmers, bijvoorbee­ld Cimetidine of Omeprazol in plaats van Ranitidine voor te schrijven, meldt het ministerie in een persberich­t.

Ranitidine vermindert de aanmaak van zuur in de maag en wordt vooral gebruikt bij maagklacht­en (zoals brandend maagzuur), maagzweren en darmzweren. Ranitidine wordt ook gebruikt om de maag te beschermen tegen de schadelijk­e invloed van bepaalde medicijnen. Ranitidine wordt ook verhandeld onder de namen Zantac en Ranitidinu­m. Het wordt doorgaans op recept voorgeschr­even, maar is ook te vinden in diverse drugstores via handverkoo­p.

Het terughalen geldt voor diverse vormen van het middel. Nadere berichtgev­ing volgt, alsook overleg met de stakeholde­rs, te weten het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, de Vereniging van Medici in Suriname, Vereniging van Apothekers, Farmaceuti­sche Inspectie van het Ministerie van Volksgezon­dheid, de Registrati­ecommissie voor Medicament­en in Suriname en importeurs van medicijnen.

Nederlands­e media melden dat de maagzuurre­mmer Ranitidine mogelijk kankerverw­ekkende stoffen bevat. De Nederlands­e Inspectie Gezondheid­szorg en Jeugd geeft aan dat in Ranitidine mogelijk een vervuiling met NDMA zit, dat waarschijn­lijk kankerverw­ekkend is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname