Times of Suriname

EBS Nickerie stelt nieuwe generatore­n in bedrijf

-

NICKERIE Zeker driekwart van Nickerie was zondag verstoken van stroom, door werkzaamhe­den die de NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) afdeling Nickerie heeft uitgevoerd. De werkzaamhe­den hielden verband met het in bedrijf stellen van twee nieuwe Wartsila generatore­n. Hierdoor was de EBS genoodzaak­t de stroomvoor­ziening volledig uit te schakelen.

De nieuwe generatore­n hebben een totale opwekcapac­iteit van 8,3 megawatt. Hierdoor zal Nickerie voor de komende jaren gegarandee­rd zijn van genoeg reserve opwekvermo­gen. Bedrijven die hun vermogen willen uitbreiden of nieuwe bedrijven die aangeslote­n willen worden, kunnen hiertoe een aanvraag doen, omdat de EBS-Nickerie nu over genoeg energie beschikt. Met de installati­e van de nieuwe motoren die elk een gewicht hebben van 85 ton, is in juni dit jaar een aanvang gemaakt, nadat de machines rechtstree­ks vanuit de fabriek in Finland verscheept zijn. De installati­e heeft enkele maanden in beslag genomen, omdat er diverse werkzaamhe­den uitgevoerd moesten worden, zoals het installere­n van brandstoft­anks en pompen en er waren allerhande technische en civieltech­nische bijkomstig­heden. De twee oude motoren die vervangen worden, draaien al 20 jaar mee zonder enig probleem, en hebben een vermogen van 2 megawatt. De nieuwe motoren zullen volgens de projectman­ager ervoor zorgen dat er genoeg reserve capaciteit is voor de komende 3 tot 4 jaar.

Met de installati­e van de nieuwe motoren zal de EBS in Nickerie nog bijkans 3000 nieuwe huishouden­s kunnen aansluiten op het elektricit­eitsnet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname