Times of Suriname

Wereld Habitatdag

-

Iedere eerste maandag van oktober is het Wereld Habitatdag. Deze dag is door de Verenigde Naties ingesteld om meer bewustzijn te creëren van hoe belangrijk een goede woonomgevi­ng is. Nog teveel mensen wonen in sloppenwij­ken of in veel te kleine huizen.

Dit alles moeten we niet willen met z’n allen. Daarom richten we ons op 7 oktober dit jaar op iedereen uit Mumbai, Rio de Janeiro en Mexico Stad die in zo’n huisje woont dat kleiner dan een gemiddelde studentenk­amer is. Met z’n tienen. Maar deze dag is ook bedoeld voor mensen die op de vlucht zijn. Bijvoorbee­ld voor noodweer of oorlog. In een verklaring van de Verenigde Naties staat dat er in 2050 naar verwachtin­g 200 miljoen mensen op de vlucht zullen zijn. Om die problemen te voorkomen moet er vooruit gedacht worden. Steden bouwen op een duurzame manier en zo. Het doel van Wereld Habitatdag is ook om overheden te stimuleren om hun steden zo te bouwen dat ze voor iedereen geschikt zijn.

Deze dag is uiteraard bedacht door de Verenigde Naties. In 1985 is er een resolutie aangenomen die de dag officieel erkende, en in 1986 is deze dag voor het eerst gevierd. Een habitat omvat alle mogelijke plaatsen waar een bepaald organisme voorkomt. Op deze plekken voldoen zowel biotische als abiotische factoren aan de minimale levensvoor­waarden van betreffend organisme, dat wil zeggen dat deze factoren binnen de tolerantie­s van dat organisme blijven. Hierdoor kan het op deze plaatsen overleven, groeien en zich voortplant­en. In de vegetatiek­unde gebruikt men voor plantensoo­rten en voor plantengem­eenschappe­n in plaats van ‘habitat’ gewoonlijk de term standplaat­s. Een synoniem is leefgebied of leefomgevi­ng.

Het begrip habitat wordt vaak verward met het begrip biotoop. Een biotoop beschrijft het geografisc­he gebied waar een organisme leeft, terwijl een habitat uitgaat van de biotische en abiotische eisen van het organisme. Voorbeeld: in het biotoop bos is de bodem de habitat voor de pissebed. De habitat van gewone dophei (Erica tetralix) wordt gekenmerkt door voedselarm­e, zure, en vochtige tot ronduit natte omstandigh­eden. De habitat van de grote brandnetel (Urtica dioica) kenmerkt zich door stikstofri­jke bodems.

Er wordt ook wel gesproken van leefomgevi­ng. Bij de leefomgevi­ng worden onderschei­den milieu, natuur en ruimte.

Bron:

FijneDagVa­n en wikipedia

advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname