Times of Suriname

‘Banken hebben moeite met vinden van personeel tegen witwasprak­tijken’

-

AMSTERDAM-Banken hebben moeite met het vinden van personeel in de strijd tegen witwasprak­tijken, blijkt uit een rondgang van de NOS. Het gaat om personeel dat nodig is voor de controle op witwassen, financieri­ng van terrorisme en andere criminele zaken. Er staan nog honderden vacatures open bij ABN Amro, ING en Rabobank voor dergelijke functies. Het tekort komt onder andere omdat de vraag naar dit soort functies steeds groter wordt, blijkt uit de rondgang. Waren er eind 2018 bij ABN Amro nog 600 arbeidsple­kken op deze gespeciali­seerde afdelingen, in september van dit jaar waren dat er 1.150. Bij ING zijn er wereldwijd 3.000 arbeidsple­kken op deze afdelingen.

De grote vraag naar personeel voor anti-witwasafde­lingen heeft te maken met de recente berispinge­n van het OM en de Nederlands­e Bank. Deze week werd bekend dat er een onderzoek is gestart naar ABN Amro voor het verzaken van het naleven van witwasrege­ls. ING schikte vorig jaar met het OM voor een recordbedr­ag van 750 miljoen voor bewezen nalatighei­d. Ook de Rabobank kreeg in diezelfde maand een boete voor gebrekkige witwascont­role. Uitkerings­instantie UWV verklaart de enorme vraag naar anti-witwaspers­oneel aan de steeds strengere eisen van de toezichtho­uders en de angst voor reputaties­chade bij de banken. “Steeds vaker worden hiervoor nieuwe, gespeciali­seerde afdelingen of teams samengeste­ld”, schrijft het UWV. Voor die gespeciali­seerde teams wordt gezocht naar personeel met een universita­ire of hbo-opleiding in bedrijfsec­onomie of rechten. Maar de vraag wordt ook steeds vaker uitgebreid naar bijvoorbee­ld criminolog­en en historici.

Een goed analytisch vermogen is vaak belangrijk­er dan specifieke ervaring.”De banken werken met bakken jong afgestudee­rden via uitzendbur­eaus”, vertel Nora de Groot, directeur van recruitmen­tbedrijf voor banken en financiele instelling­en Total Solutions aan de NOS. “Ervaren mensen zijn bijna niet meer te vinden.” Hoeveel geld er jaarlijks wordt witgewasse­n door transactie­s via Nederlands­e banken weet niemand precies. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname