Times of Suriname

‘Taxichauff­eurs betalen al jarenlang smeergeld voor ritjes vanaf Schiphol’

-

AMSTERDAM Taxichauff­eurs moesten de afgelopen jaren duizenden euro’s betalen om vanaf luchthaven Schiphol te mogen rijden. Het geld werd contant betaald aan stromannen van het bedrijf SchipholTa­xi, eigendom van de toenmalige hoofdagent van de Amsterdams­e politie Gamis El Bouakili, schrijft NRC zaterdagoc­htend. SchipholTa­xi-chauffeurs betaalden in 2014 zo’n 5.000 euro contant voor exclusieve toegang tot Schiphol. Chauffeurs van een ander taxibedrij­f, BIOS Groep, moesten in 2018 zelfs ongeveer 15.000 euro per taxibusje betalen. De betalingen liepen via medewerker­s van Schiphol Service, een derde taxibedrij­f. De drie bedrijven wonnen in 2014 een concessie op Schiphol en kregen het exclusieve beheer over tien van de veertien taxistandp­laatsen voor de uitgang van de luchthaven. Uit de interviews die NRC had, blijkt dat de drie bedrijven nauw met elkaar verweven zijn.

“Dit huidige taxisystee­m is te kwalificer­en als corrupt”, aldus emeritus hoogleraar integritei­t Hans van den Heuvel in de krant. “Er zijn geen duidelijke regels. Het recht van de sterkste heerst”. Schiphol is volgens hem zelf verantwoor­delijk voor een sluitend en integer taxisystee­m, maar hij vindt ook dat het ministerie van Financiën, dat aandeelhou­der is, zou moeten ingrijpen. NRC sprak meer dan zestig betrokkene­n, van wie de helft chauffeur op de luchthaven is of was. Hun verhalen worden ondersteun­d door e-mails, documenten en geluidsopn­ames. Chauffeurs hebben bij de politie en bij de Belastingd­ienst de afgelopen jaren diverse malen melding gemaakt van de contante betalingen, maar daar is niets mee gebeurd. Schiphol zelf heeft destijds met de directies van SchipholTa­xi en BIOS gesproken, maar die ontkenden alles.

De marechauss­ee, die op Schiphol belast is met politiezak­en, reageerde gealarmeer­d op de bevindinge­n van NRC. “We vinden deze signalen zorgelijk en nemen het zeer serieus. In overleg met het Openbaar Ministerie Noord-Holland bekijken we of we op basis van deze nieuwe informatie een orienteren­d onderzoek kunnen starten.” (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname