Times of Suriname

Tweede klokkenlui­der naar voren getreden in Oekraïne-affaire Trump

-

VS - Een tweede klokkenlui­der met kennis van Trumps contacten met Oekraïne heeft zich gemeld bij de Amerikaans­e inlichting­endiensten. Dat heeft de advocaat van de eerste klokkenlui­der gisteren gezegd in een interview met de Amerikaans­e zender ABC.

Advocaat Mark Zaid meldde dat de tweede klokkenlui­der inmiddels ook is geïntervie­wd door de inlichting­endiensten over het contact tussen president Donald Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky. De tweede klokkenlui­der wordt juridisch bijgestaan door Zaid en is een medewerker van de inlichting­endiensten, net als de eerste klokkenlui­der. Volgens de advocaat krijgen beiden de volledige beschermin­g van de wet, die is ingesteld om te voorkomen dat klokkenlui­ders hun ontslag krijgen vanwege hun onthulling­en. Trump ligt al enkele weken onder vuur vanwege een telefoonge­sprek dat hij had op 25 juli met Zelensky. In het gesprek heeft Trump aan de Oekraïense president gevraagd of hij een onderzoek wil instellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter Biden. Laatstgeno­emde was vanaf 2014 enkele jaren werkzaam als bestuursli­d bij het Oekraïense gasbedrijf Burisma. Tegen het bedrijf liep een corruptieo­nderzoek dat werd geleid door een openbaar aanklager die zelf ook corrupt zou zijn.

Joe Biden, mogelijk een belangrijk­e tegenkandi­daat van Trump bij de komende presidents­verkiezing­en in 2020, zou hebben aangedrong­en op diens ontslag. Trump zegt dat Biden dit zou hebben gedaan om zijn eigen zoon te beschermen, wat nooit bewezen is. Het nieuws van de tweede klokkenlui­der volgt op signalen van ontevreden­heid in Trumps eigen Republikei­nse partij, nadat vrijdag bekend werd dat de president ook aan China had gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de zoon van Biden. De Republikei­nse senatoren Mitt Romney, Ben Sasse en Susan Collins hebben allen hun zorgen geuit over het feit dat Trump andere landen om steun vraagt voor zijn herverkiez­ing in 2020.

Vanwege de onthulling­en van de eerste klokkenlui­der besloot Spreker van het Huis van Afgevaardi­gden Nancy Pelosi op 24 september om een afzettings­procedure tegen Trump te starten, omdat de president met zijn acties de nationale veiligheid en de integritei­t van de verkiezing­en in gevaar brengt.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname