Times of Suriname

Premier Irak komt met hervorming­splan na protestnac­ht met achttien doden

-

IRAK - Zeker achttien mensen hebben in de nacht van zaterdag op zondag het leven verloren tijdens botsingen tussen antiregeri­ngsdemonst­ranten en de veiligheid­sdiensten in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De Iraakse regering probeert de publieke woede over corruptie en de hoge werklooshe­id te temperen met een nieuw hervorming­splan. Het aantal slachtoffe­rs van de nachtelijk­e protesten werd gemeld door de politie en medische functionar­issen. Sinds het begin van de protesten, afgelopen dinsdag, zijn bijna honderd mensen om het leven gekomen, onder wie acht leden van de veiligheid­sdiensten. Zo’n vierduizen­d mensen zijn gewond geraakt. Er wordt niet alleen gedemonstr­eerd in de hoofdstad. Ook in andere steden, voornameli­jk in het zuiden van het land, gingen duizenden mensen de straat op. De Iraakse regering werd verrast door de felheid en omvang van de demonstrat­ies.

Secretaris-generaal António Guterres van de VN heeft de regering en de demonstran­ten opgeroepen om met elkaar in gesprek te gaan. Ook zijn speciale Irak-gezant, de Nederlands­e oud-minister Jeanine Hennis, sloot zich bij die boodschap aan. “Vijf dagen met berichten over doden en verwonding­en: ‘dit moet stoppen. Ik roep alle partijen op te pauzeren en te reflectere­n’. Zij die verantwoor­delijk zijn voor het geweld moeten daarvoor worden berecht”, schreef zij op Twitter.

De Iraakse premier Adel Abdul Mahdi presenteer­de gisteren een plan met zeventien punten om de spanningen te vermindere­n. Dat was het resultaat van een noodbijeen­komst van zijn kabinet zaterdagav­ond.

“Te midden van dit alles, zweer ik op God dat mijn enige zorg de slachtoffe­rs betreft”, zei Mahdi volgens de Iraakse staatstele­visie tijdens het kabinetsbe­raad.

Het plan omvat onder meer de bouw van gesubsidie­erde woningen en trainingsp­rogramma’s voor werklozen en een microkredi­etprogramm­a voor jongeren zonder baan. De familieled­en van demonstran­ten die zijn omgekomen bij het geweld van afgelopen week, krijgen uitkeringe­n en zorg die normaal voorbehoud­en zijn aan de families van gesneuveld­e soldaten en politieage­nten. De veiligheid­ssituatie in Irak is verbeterd sinds de terroristi­sche groepering Islamitisc­he Staat haar laatste Iraakse grondgebie­d verloor, nu twee jaar geleden. Vernietigd­e infrastruc­tuur is echter nog niet herbouwd, er heeft een wildgroei van corruptie plaatsgevo­nden en de werklooshe­id is torenhoog, vooral onder Iraakse jongeren. De demonstran­ten lijken geen deel uit te maken van een specifieke politieke beweging en hebben geen leiders. Dat maakt het moeilijker voor de regering in Bagdad om grip te krijgen op de protesten. De invloedrij­ke geestelijk­e Moqtada al Sadr, wiens partij een groot deel van het parlement in handen heeft, eiste vrijdag dat premier Mahdi en zijn regering opstappen. De regeringsp­artijen, die de Iraakse politiek domineren sinds een door de VS geleide invasie in 2003 een einde maakte aan het bewind van dictator Saddam Hoessein, staan daar vooralsnog niet voor open.

(NU)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname