Times of Suriname

Johnson benadrukt dat VK op 31 oktober EU verlaat, ook zonder deal

-

VERENIGD KONINKRIJK - De Britse premier Boris Johnson heeft in een ingezonden artikel in twee Britse ochtendkra­nten gisteren opnieuw benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk (VK) op 31 oktober uit de EU stapt, ook zonder nieuwe uittreding­sovereenko­mst. Hoe Johnson dat wil waarmaken, terwijl het Britse parlement een ‘no deal-Brexit’ heeft verboden, blijft onduidelij­k.

Britse voorstelle­n voor Ierse grenskwest­ie na Brexit: Noord-Ierland stapt na een korte transitiep­eriode in 2021 samen met de rest van het VK uit de Europese douane-unie Het blijft wel in de Europese interne markt en zal zich houden aan EU-wetgeving voor goederen

Er komen zo weinig mogelijk fysieke douanechec­ks op en nabij de grens, dankzij niet nader omschreven technologi­sche oplossinge­n

Het Noord-Ierse parlement moet de regeling goedkeuren en mag daarna elke vier jaar besluiten of die in stand blijft. “We pakken onze koffers in en lopen op 31 oktober naar buiten”, schreef de premier. “De enige vraag is of Brussel ons vrolijk uitzwaait met een deal die voor beide kanten acceptabel is, of dat we worden gedwongen onze eigen richting te kiezen.”

De boodschap van Johnson werd geëchood door Brexitstaa­tssecretar­is Stephen Barclay. “Wij zetten geen stap achteruit”, zei hij tegen de EU en Britse oppositiep­arlementar­iërs.

Later op de dag liet Barclay in een interview met de BBC weten dat de Britse regering mogelijk toch bereid is wat op te schuiven. De Britse voorstelle­n voor een herzien uittreding­sakkoord bevatten een mechanisme om het Noord-Ierse regioparle­ment een beslissend­e stem over de voorziene transitier­egeling op het Ierse eiland te geven. “Als deel van de intensieve onderhande­lingen zouden we daar naar kunnen kijken en dat kunnen bespreken”, aldus de Brexit-staatssecr­etaris.

Het goedkeurin­gsmechanis­me maakt deel uit van de plannen die de Britse premier afgelopen woensdag presenteer­de, die de basis moeten vormen voor nieuwe gesprekken met de EU. Johnson noemde zijn voorzet ‘eerlijk en verstandig’, stelde dat die het laatste Britse aanbod vormt en riep de EU op tot ‘flexibilit­eit’.

“Ik zeg tegen onze Europese vrienden: ‘maak gebruik van de kans die ons nieuwe voorstel biedt’. Voeg u bij ons aan de onderhande­lingstafel in de geest van compromis en samenwerki­ng”, schreef hij in zijn krantenstu­k.

Brussel noemt de voorstelle­n ontoereike­nd en roept de Britten op tot ‘fundamente­le aanpassing­en’. De Letse premier Krisjanis Karins zei zondag tegen de BBC dat de deze ‘deal of geen deal’-opstelling van het VK de onderhande­lingen bemoeilijk­t. Er is nog weinig tijd om een nieuwe uittreding­sovereenko­mst rond te krijgen. Het laatst mogelijke moment waarop dat kan gebeuren is de top van de Europese Raad op 17 en 18 oktober.

De Britse premier besteedde in zijn brief aan de kranten geen aandacht aan de vraag hoe hij een ‘no deal-Brexit’ wil realiseren zonder de wet te verbreken. Het Britse parlement nam vorige maand de wet-Benn aan, die het Johnson verbiedt het VK eind oktober zonder uittreding­sovereenko­mst te laten uittreden, tenzij hij daar expliciete parlementa­ire toestemmin­g voor krijgt. Als dat niet het geval is, moet de premier opnieuw uitstel aanvragen, dit keer tot eind januari 2020. Documenten die afgelopen vrijdag door de regering werden ingediend bij het Schotse Hooggerech­tshof in Edinburgh vermelden dat het Britse kabinet van plan is zich aan de wet te houden, maar dat is niet de boodschap die publiekeli­jk door Johnson en de zijnen wordt uitgedrage­n. In theorie zijn er een aantal manieren waarop de premier de wet-Benn kan omzeilen. Zo zou hij een andere EUlidstaat kunnen vragen een veto uit te spreken over een nieuwe verlenging van de Brexit-termijn. Hongarije wordt in die context vaak genoemd.

Deskundige­n achten het echter onwaarschi­jnlijk dat de euroscepti­sche Hongaarse premier Viktor Órban zijn medewerkin­g zou verlenen. Binnenkort wordt er in Brussel onderhande­ld over het langetermi­jnbudget van de EU, en Hongarije aast op miljarden euro’s aan Europese steunfonds­en.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname