Times of Suriname

UEFA presenteer­t nieuwe opzet Nations League

-

VOETBAL - De UEFA kijkt terug op een succesvoll­e eerste editie van de Nations League. De reacties vanuit de Europese voetballan­den klonken positief. De Europese voetbalbon­d ziet echter genoeg ruimte voor verbeterin­g en is gaan schaven aan het formaat van het landentoer­nooi. In het seizoen 2020-21 vindt de tweede editie plaats en dat zal gebeuren in een gewijzigde opzet.

Met de komst van de Nations League werd het aantal oefenwedst­rijden drastisch verminderd. Landen spelen in het toernooi in competitie­verband tegen op papier gelijkwaar­dige tegenstand­ers, wat in het eerste seizoen mooie krachtmeti­ngen opleverde. Het Nederlands elftal was bijvoorbee­ld ingedeeld in een ijzersterk­e poule met Duitsland en Frankrijk, en werd tot ieders verrassing groepswinn­aar. De UEFA stelde een miljoenenb­onus voor de winnaars in het vooruitzic­ht en het toernooi is een vangnet voor landen die zich via de reguliere kwalificat­iecampagne niet direct plaatsen voor het EK van 2020. De Nations League bleek in meerdere opzichten een schot in de roos.

Na een evaluatie met de 55 voetbalbon­den heeft de UEFA besloten om de opzet van de Nations League aan te passen. De wens om nog minder (zinloze) oefenwedst­rijden te spelen werd ontvangen bij de Europese voetbalbon­d. Door het landentoer­nooi iets anders in te delen, wordt het aantal oefenduels verminderd. Het aantal wedstrijde­n in de Nations League wordt met de nieuwe opzet vergroot van 138 naar 162, waardoor het toernooi ook een hogere commerciël­e waarde krijgt. Het succesvoll­e concept van de Final Four blijft onverander­d. De vier winnaars van League A spelen tijdens de eindronde nog steeds tegen elkaar om de eindzege. Net als de afgelopen editie van de Nations League worden landen ingedeeld in vier verschille­nde divisies: A, B, C en D. De indeling van deze divisies zijn bepaald aan de hand van de prestaties van het afgelopen Nations League-seizoen.

(VI)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname