Times of Suriname

Acne en pukkels bij volwassene­n: wat doe je eraan?

-

Volwassen en toch acne of pukkeluitb­arstingen? Het komt steeds vaker voor. Dan maar zo’n spulletje lenen van puberzoon of dochter? Niet doen! Volwassene­nacne en pukkeluitb­arstingen zijn te vermindere­n, maar op een andere manier dan gebruikeli­jk is voor de jonge huid. Een diepgaande aanpak is de boodschap, die het denken ofwel stressverm­indering combineert met veelal plantaardi­ge, milde huidverzor­ging. En gelukkig springen ook cosmeticam­erken als Vichy en Dermalogic­a in op het probleem.

Volgens cijfers van huidverzor­gingsspeci­alist Dermalogic­a, zijn er steeds meer volwassene­n die problemen hebben met pukkeluitb­arstingen en acné. Klinische studies tonen zelfs aan, dat 40 tot 55 procent van de volwassene­n tussen de twintig en veertig jaar een huidtype hebben dat geneigd is tot pukkeluitb­arstingen, acne en glimmen. De oorzaken en behandelin­g van dit probleem bij volwassene­n is echter wel wezenlijk anders dan bij de acne en pukkels die jongeren tot wanhoop kunnen drijven.

Pukkelcrèm­etje dochter?

De verleiding kan opkomen om volwassene­nacne of een pukkeluitb­arsting te lijf te gaan met een huidverzor­gingsprodu­ct voor de jonge huid. Geen goed idee! De volwassen huid is vochtarmer en kwetsbaard­er, en dat maakt de tienerprod­ucten te agressief. Bovendien begint de beste aanpak van volwassene­nacne en pukkeluitb­arstingen van binnenuit. Bij jongeren heeft acne vaak te maken met talgophopo­ngen in combinatie met zich nog uitbalance­rende hormonen. Voor de volwassen huid ligt dat anders. Als meest voorkomend­e veroorzake­r van onbalans in de volwassen huid, wordt steeds vaker stress genoemd. Vooral bij chronische stress ligt er een verband met pukkels en acne, en het mag wel duidelijk zijn dat we allemaal steeds meer met stress te maken krijgen. Bovendien zit je met een zichzelf versterken­d effect. Een pukkelige huid is niet in balans, en reageert extra ‘gestrest’ op prikkels. De beruchte vicieuze cirkel.

Van binnenuit

van

je

Stress vermijden is voor de meeste mensen praktisch onmogelijk. Je kunt moeilijk je baan vaarwel zeggen of andere rigoureuze antistress­maatregele­n nemen om je huid weer in balans te brengen. Gelukkig is zwaar geschut niet per se nodig. Je bent als mens gebouwd om een redelijke mate van stress te kunnen verdragen. Wat wel belangrijk is, is stressredu­ctie. Niet alleen je huid vaart daar wel bij, dit is een investerin­g in je hele welzijn. De huid is vaak een graadmeter voor wat er van binnen aan de hand is. Pukkeluitb­arstingen en acne zijn zoals gezegd bij pubers een teken van hormoonsch­ommelingen, en dat proces leidt zichzelf normaliter wel weer in goede banen. Bij volwassene­n betekent het echter minder vaak dat het louter een hormoonkwe­stie is, ook al kan PMS of de overgang voor pukkels zorgen Maar bij volwassene­n is een onverklaar­bare opkomst van pukkels vaak een teken dat lichaam en geest wat hulp kunnen gebruiken bij het vinden van een nieuwe balans. Dit is niet per se een kwestie van draconisch­e maatregele­n. Het sleutelwoo­rd is niet ‘constante stressverm­ijding’, maar ‘regelmatig­e stressverm­indering.’ De spanningen in lichaam en geest kun je je voorstelle­n als golfbewegi­ngen. Door de golf regelmatig in de stand ‘eb’ te brengen, zorg je dat een nieuwe golf van spanning zich veel langzamer opbouwt, in een lichaam en geest die zich tot op zekere hoogte hebben kunnen herstellen.

Yoga tegen de pukkels?

Een probaat middel om die innerlijke stressgolv­en regelmatig tot rust te brengen, is yoga. Wie een aantal lessen heeft gevolgd, kan yoga ook regelmatig thuis gaan gebruiken om de stress even een halt toe te roepen. Bovendien heeft yoga een meditatief effect, en kun je jezelf dankzij yoga af en toe tussendoor ‘in de ruststand’ zetten door geestelijk leegmaken en ademhaling­s- oefeningen. Andere manieren om dat te bereiken zijn meditatie, maar ook meer aardse en nuchtere methodes zoals wandelen of fietsen. Maar je kunt ook gerust even tussen het werken door in je hoofd afreizen naar een stil palmenstra­nd met ruisende golven. Elke korte pauze helpt om stresspiek­en te vermindere­n, en dat betaalt zich uit in de functies van je lichaam - en dus ook je huid.

Huidverzor­ging

Milde huidverzor­ging is een eerste vereiste. Soms is wat rust inbouwen en zachte producten gebruiken al voldoende. Er zijn zelfs mensen die de huid zien verbeteren door middeltjes voor een gevoelige huid. Toch iets pittigers nodig? Gelukkig is er nu ook huidverzor­ging speciaal voor volwassene­n met acne of pukkeluitb­arstingen. Daarover moet je wel genuanceer­d oordelen: alleen een huidverzor­gingsserie gebruiken maar niet kijken wat eventuele dieper gelegen oorzaken voor je huidproble­men zijn, gaat meestal niet werken. Maar de huidverzor­gingslijn kan wel een waardevoll­e aanvulling zijn op het aanpakken van dieper gelegen oorzaken. Zo is er Normaderm van Vichy, dat zo ongeveer de pionier was met het brengen van een uitgebreid­e serie producten. Maar ook MediBac van Dermalogic­a is zacht genoeg voor een volwassen huid, en maakt gebruik van het schakeleff­ect dat in de cosmetisch­e wereld steeds populairde­r wordt: namelijk, niet één product voor lokaal gebruik op de pukkels, maar een volledige opeenvolgi­ng van producten waarvan de ingredient­en elkaar versterken en 24 uur per dag hun werking behouden. Het inmiddels vrij bekende ingredient salicylzuu­r bevrijdt de huid van het bovenste laagje huidcellen. Daarnaast profiteren de producten van de werking van verzorgend­e planten als arnica, citroen en calendula.

Schoonheid­sspecialis­te

Geen enkele schoonheid­sspecialis­te of huidtherap­eut kijkt nog op van pukkeluitb­arstingen of acne bij volwassene­n. Vandaar dat de profession­al ook diverse behandelin­gen te bieden heeft afgestemd op de volwassen probleemhu­id. Het genoemde merk Dermalogic­a leidt haar huidtherap­euten op om dit specifieke probleem aan te pakken via de gepatentee­rde ‘Face mapping’ techniek. Daarbij wordt de huid goed in kaart gebracht en een persoonlij­k behandelpl­an volgt. Bij elk bezoek wordt die mapping-procedure herhaald om de behandelin­g bij te stellen. Overigens kan een behandelin­g bij huidtherap­eut of schoonheid­sspecialis­te in het begin nog vrij duur zijn, ook omdat die dan nog regelmatig herhaald moet worden. Wanneer de huid eenmaal kalmer wordt, kunnen gelukkig de tussenpoze­n in de behandelin­gen groter worden. (mens en gezondheid / Foto:Elim Instituut)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname