Times of Suriname

Folliculit­is: symptomen, oorzaak, voorkomen en behandelin­g

-

Folliculit­is duidt op een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje of haarfollik­el. Vaak ontstaat de ontsteking als gevolg van een infectie met een bacterie, een schimmel, een virus of een gist. Ter plekke van het haarzakje verschijnt vaak een ontsierend puskopje. Veelal gaat het gepaard met een jeukende, irriterend­e of pijnlijke huid. Een folliculit­is gaat meestal spontaan over. Behandelin­g is daarom veelal niet nodig. Wel is het van belang om hygiënisch­e maatregele­n in acht te nemen. Teneinde verdere irritatie en beschadigi­ng van de haarzakjes en een infectie te voorkomen, is het raadzaam om wrijving van kleding te voorkomen, bij voorkeur het aangedane gebied niet te scheren of anders gebruik te maken van een nieuw scheermesj­e of een elektrisch scheerappa­raat, en het gebied goed schoon te houden.

Wat is folliculit­is?

Een folliculit­is is een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje, ook wel ‘haarfollik­el’ genoemd. De huidaandoe­ning wordt gekenmerkt door bultjes en puistjes, welke zich overal op het lichaam kunnen manifester­en waar haar voorkomt. Folliculit­is komt regelmatig voor bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Als er sprake is van een infectie, dan ontstaat er veelal een puskopje ter plekke van het haarzakje. Het kan gepaard gaan met een jeukende huid. Ofschoon een folliculit­is veel wegheeft van acne (jeugdpuist­jes), gaat het om een andere aandoening. Acne duidt vooral op een ontsteking van de talgkliere­n en niet van het bovenste deel van het haarzakje alleen. Andere huidaandoe­ningen die veel op folliculit­is kunnen lijken maar het niet zijn, zijn:

Folliculit­is oorzaak

Folliculit­is is een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje en wordt meestal veroorzaak­t door een bacterie (vaak door Stafylokok­ken, een bacterieso­ort die veel gezonde mensen op de huid hebben), maar de boosdoener kan ook een schimmel, een virus of een gist zijn.

Folliculit­is symptomen

Een folliculit­is kenmerkt zich door bultjes of puistjes (met een puskopje) en een rode kleur eromheen. De aangedane plekken kunnen ook jeuken of irriteren. Folliculit­is komt het meeste voor op het behaarde hoofd, het gelaat, de ledematen (armen en benen) en de billen.

Diagnose en onderzoek

De diagnose wordt vaak à vue gesteld. Het beeld is vaak heel duidelijk voor een arts. Een huidbiopsi­e (het wegnemen van een stukje weefsel voor microscopi­sch onderzoek), is normaal gesproken niet nodig, tenzij de oorzaak niet duidelijk is. (mens en gezondheid/

Foto:Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname