Times of Suriname

Oorzaken en behandelin­g van roodheid oor of oren

-

Rode oren komen vaak tot stand en meestal zijn de oorzaken hiervan niet ernstig, zoals blozen en eczeem. Sommige oorzaken van roodheid aan de oren zijn echter het gevolg van een ernstiger probleem, zoals perichondr­itis of relapsing polychondr­itis, beiden aandoening­en waarbij het kraakbeen in het oor is getroffen. Verder zijn één of beide oren mild tot ernstig aangetast. Andere symptomen komen mogelijk ook voor, zoals jeukende, warme, brandende of pijnlijke oren, blaarvormi­ng en algemene symptomen. De behandelin­g en ook prognose zijn tot slot afhankelij­k van de oorzaak.

Bacteriële huidinfect­ie

Wanneer de huid is gebroken, bijvoorbee­ld als gevolg van een snijwonde, een schaafwond­e, een insectenbe­et, een opengebars­ten blaar of een piercing, dringen bacteriën mogelijk het lichaam binnen en loopt een patiënt het risico op bacteriële huidinfect­ies. Naast andere symptomen van een infectie, zoals hoofdpijn, koorts of keelpijn, zwellen de oren mogelijk op, worden ze rood en veroorzake­n oorpijn.

Blozen

Intense emotionele reacties leiden tot een toename van de bloedtoevo­er naar de oren, waardoor de huid rood wordt, ook mogelijk aan de oren. Andere oorzaken van blozen aan de oren zijn krachttrai­ning, gekruid eten, alcohol, temperatuu­rveranderi­ngen, hormonale veranderin­gen en sommige medische aandoening­en. Een arts helpt bij het opstellen van een behandelpl­an indien een medische oorzaak aan de basis ligt van het blozen.

Rode oren-syndroom roodheid van oor Oorzaken

Er zijn twee hoofdtypen van het rode oren-syndroom met name primair (meest voorkomend) en secundair. De aandoening treft kinderen, tieners en jongvolwas­senen, vooral patiënten die vaak lijden aan migraine (aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijn). De secundaire vorm treft vaker ouderen, vooral patiënten die lijden aan clusterhoo­fdpijn of problemen met het bovenste deel van de wervelkolo­m. De symptomen komen mogelijk tot stand door extreme temperatur­en of door over het oor te wrijven, hoewel ze ook gewoon spontaan tot uiting komen.

Symptomen

en

De tekenen doen zich voor aan één oor of aan beide oren. De ernst, duur en herhaling van de episodes met symptomen is verschille­nd bij elke patiënt. De klachten bestaan roodheid van de buitenkant van het oor of de oren, evenals een branderig gevoel aan het oor of de oren. Verder ervaart de patiënt milde pijn tot een meer scherpe, ernstige pijn die zich van de oren naar de kaaklijn of achterkant van het hoofd kan verspreide­n. Meestal houdt een aanval van het rode oren-syndroom slechts enkele minuten aan, hoewel sommige patiënten tot een half uur lang symptomen ervaren. Meer ernstige aanvallen houden enkele uren aan. In de meeste gevallen hebben patiënten slechts éénmalig een aanval, maar sommige patiënten kampen tot circa twintig keer per dag met een aanval van roodheid, pijn en brandende gevoelens aan het oor of de oren.

Behandelin­g

Er is anno augustus 2019 geen standaardb­ehandeling voor het rode oren-syndroom. Niet-steroïde ontsteking­sremmende geneesmidd­elen (NSAID’s) en het toepassen van coldpacks zijn nuttig om de symptomen te verlichten.

(mens en gezondheid/ Foto:Fabelvangu­idol nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname