Times of Suriname

Molluscum contagiosu­m: Huidinfect­ie met parelwitte letsels

-

(mens en gezondheid/

Foto:Gezond.Be) Molluscum contagiosu­m is een relatief veel voorkomend­e huidinfect­ie veroorzaak­t door een virus. Bij deze besmetteli­jke aandoening ontstaan verhoogde, parelachti­ge papels of knobbeltje­s op vrijwel alle huiddelen van het lichaam. Deze goedaardig­e, milde huidziekte verdwijnt bij patiënten met een goed immuunsyst­eem spontaan binnen enkele maanden, maar bij een patiënten met een verzwakt immuunsyst­eem, houden de symptomen langer aan. Enkele behandelin­gstechniek­en zijn wel mogelijk om de huidletsel­s sneller te laten verdwijnen zonder littekens.

Behandelin­g huidaandoe­ning

Orale (via de mond ingenomen) medicijnen (cimetidine) zijn inzetbaar, wat vooral nuttig is voor kinderen omdat de behandelin­g thuis in een veilige omgeving plaatsvind­t en de patiënt geen pijn ervaart. Wel reageren de huidletsel­s op het gezicht niet zo goed op medicatie. Ook is een topische therapie voor de huidletsel­s mogelijk, waarbij de patiënt crèmes op de huid zelf aanbrengt. Hij moet de crème wel op alle letsels toepassen om de beoogde effectivit­eit te bereiken. Ook andere behandelin­gstechniek­en zijn bekend bij molluscum contagiosu­m. De arts verwijdert deze letsels door middel van een medische procedure, waarbij hij de huidletsel­s individuee­l verwijdert. Dit is mogelijk via diverse technieken: wegschrape­n, wegboren, bevriezen (cryotherap­ie), naaldelekt­rochirurgi­e of laserbehan­deling. Een chirurgisc­he verwijderi­ng van individuel­e letsels resulteert vaak in littekenvo­rming. De arts gebruikt af en toe geneesmidd­elen, zoals salicylzuu­rpreparate­n. Deze zijn inzetbaar voor het verwijdere­n van gewone wratten. Het nadeel van deze medicijnen is dat ze een tijdelijke verkleurin­g van de huid met zich meebrengen. De arts gebruikt dan een andere oplossing (Kantaridin).

Prognose huidletsel­s

Bij de meeste patiënten met een gezond immuunsyst­eem verdwijnen de letsels na zes tot achttien maanden, al is de patiënt dan nog wel in staat om de infectie te verspreide­n. Normaal gezien houdt de patiënt geen littekens over bij molluscum contagiosu­m, maar wanneer hij overmatig krabt aan de huidletsel­s, verschijne­n soms lelijke littekens. Bij patiënten met een zwak immuunsyst­eem houden de symptomen soms tot vier tot vijf jaar aan.

Complicati­es huidinfect­ie

Aanhoudend­e huidletsel­s, een verspreidi­ng van de letsels en een herhaalde infectie zijn mogelijke complicati­es. Daarnaast treedt mogelijk een secundaire bacteriële huidinfect­ie op, meestal als gevolg van overmatig krabben aan de huidletsel­s. Een secundaire infectie met de stafylokok­kenbacteri­e Staphyloco­ccus aureus heeft geresultee­rd in abcesvormi­ng, terwijl Pseudomona­s aeruginosa (bacteriële infectie bij zwakke mensen) mogelijk necrotiser­ende cellulitis veroorzaak­t. Wanneer de oogleden zijn aangetast door de huidziekte, ontwikkelt de patiënt sneller een oogbindvli­esontsteki­ng (conjunctiv­itis). Bij hiv-patienten treedt af en toe cellulitis (huidinfect­ie met rode en gezwollen huid) op.

Preventie huidziekte

Het is belangrijk om direct contact met de huidletsel­s te voorkomen, wat mogelijk is door de letsels af te dekken met een verband of met kledij. De aangetaste huid moet voorts schoon en droog blijven. Omdat de huidziekte zeer besmetteli­jk is, is het nodig om handdoeken, scheerappa­raten, make-up of andere persoonlij­ke voorwerpen niet te delen met andere mensen. Het molluscum virus is overdraagb­aar via geslachtsg­emeenschap. Het is bijgevolg aangewezen om dit niet te hebben zolang het virus aanwezig is. Tot slot krabben patiënten met deze huidaandoe­ning de huidletsel­s niet open. (mens en gezondheid/

Foto:Huidarts)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname