Times of Suriname

Hoe kun je koorts meten?

-

Wanneer spreek je van koorts, wanneer van verhoging? Maakt het uit hoe of waar ik de koorts meet? En hoe zit dat met kinderen? Ja, het maakt een verschil hoe en waar je de temperatuu­r meet in het lichaam. Lees goed hoe je correct de temperatuu­r opmeet en wanneer je wel of wanneer je niet van koorts spreekt.

Verhoging of koorts? Koorts meten met een

fopspeen

De mens heeft een normale lichaamste­mperatuur die ligt tussen 36 en 37 graden Celsius. Afgekort tot 36 tot 37°C. Tot en met 38°C spreekt men van verhoging en zodra de temperatuu­r boven de 38°C stijgt, spreekt men van koorts.

Het verhogen van de temperatuu­r is een normale reactie van het lichaam op bijvoorbee­ld een besmetting met ziektekiem­en. Door de hogere lichaamste­mperatuur (de koorts), kan het afweersyst­eem harder werken om de kiemen beter bestrijden. Jonge kinderen ondervinde­n veel last van koorts, omdat de hoge temperatuu­r teveel energie eist van het kleine lichaam en te veel risico geeft op uitdroging. Daarom zal meestal aangeraden worden een koortswere­nd middel te geven aan kinderen bij koorts vanaf 38,5°C.

Koorts meten onder de arm

Een digitale thermomete­r of kwikthermo­meter kan in de okselplooi gestoken worden. Hou de punt van de thermomete­r in het midden van de okselplooi en dicht tegen het lichaam aangedrukt. Wacht bij een digitale thermomete­r op het biepsignaa­l. Een kwikthermo­meter moet je ‘afslaan’ tot het kwik voldoende gezakt is in de thermomete­r. Laat een kwikthermo­meter enkele minuten in de okselplooi zitten zodat het kwik kan stijgen tot het de lichaamste­mperatuur van de patiënt heeft aangenomen.

Omdat de okselplooi enkel een oppervlakk­ige meting van de temperatuu­r geeft, wordt de echte lichaamste­mperatuur onderschat. Tel daarom 0,5°C bij de meting om de echte temperatuu­r te kennen. Deze meting noemen we axillaire meting.

Koorts meten onder de tong

Onder de tong wordt de precieze temperatuu­r van het lichaam opgemeten. Hou hiervoor de punt van de kwikthermo­meter of digitale thermomete­r diep onder de tong. Hou de thermomete­r voldoende lang onder de tong, meestal enkele minuten. Zorg ervoor niet op de thermomete­r te bijten. Meet daarom nooit met een kwikthermo­meter onder tong bij kinderen ! Er zijn fopspeentj­es (tutters) verkrijgba­ar met een ingebouwde thermomete­r. Door te tutteren wordt de temperatuu­r van de baby opgemeten. Je kan dit gemakkelij­k aflezen op de buitenkant van de fopspeen. Ook hier wordt een precieze temperatuu­r weergegeve­n.

Koorts meten op de huid

Een snelle meting kan gebeuren door digitale huidthermo­meters. Door eenvoudig het toestel tegen de zijkant van het voorhoofd (de slaap) te drukken wordt de temperatuu­r gemeten. De thermomete­r meet de temperatuu­r van het bloed dat door een groot bloedvat in de slaap loopt. Deze metingen zijn meestal niet zo accuraat (dus vaak foutief) omdat het voorhoofd makkelijk kan afkoelen door zweten of koude, maar ook makkelijk kan opwarmen door inspanning­en, de zon of een muts.

Koorts meten in het oor

De oorthermom­eter meet snel de temperatuu­r in het oorkanaal. Vaak wordt de temperatuu­r echter niet correct gemeten, zodat de temperatuu­r gemakkelij­k onderschat wordt. Voor een juiste meting trek je eerst de oorschelp naar boven om het oorkanaal recht te trekken, steek vervolgens de thermomete­r in het oor voor de meting. Richt de thermomete­r naar het oog van de andere zijde. Men moet immers de temperatuu­r meten die van het trommelvli­es straalt.

Koorts meten rectaal

Bij kleine kinderen (zeker tot 3 jaar), maar ook bij volwassene­n kan de temperatuu­r rectaal genomen worden. Breng daarvoor de kwikthermo­meter of digitale thermomete­r een centimeter diep in de anus. Omdat de sluitspier van de anus vaak samentrekt als reactie op de thermomete­r, kan er door de wrijving een verhoging van de temperatuu­r ontstaan. Meestal dient een halve graad afgetrokke­n te worden van de meting om de juiste temperatuu­r te kennen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname