Times of Suriname

Jeukende bultjes: oorzaken van bultjes op de huid met jeuk

-

Iedereen kent wel dat fenomeen: opeens begint het te jeuken en als je wilt krabben, merk je dat je huid ruw en onregelmat­ig aanvoelt. Je kijkt in de spiegel en ziet een rode, geïrriteer­de plek en met jeukende bultjes. Rode, jeukende bultjes komen heel vaak voor en de plekjes kunnen behoorlijk irritant zijn. Er zijn talloze redenen waarom je huid geïrriteer­d zou kunnen zijn. Gelukkig zijn dit zelden ernstige gezondheid­sproblemen, die door een arts moeten worden beoordeeld. De meest voorkomend­e oorzaken van jeukende bultjes zijn acne, eczeem, insectenbe­ten, psoriasis, folliculit­is, schurft en warmte-uitslag.

Bultjes door acne

Acne, soms puistjes genoemd, treedt op wanneer de talgkliert­jes verstopt raken door te veel talg en huidschilf­ers. Acne komt meestal voor op het gezicht, voorhoofd, borst, bovenrug en schouders. Acne komt het meest voor tijdens de puberteit vanwege hormonale veranderin­gen, hoewel het van invloed is op mensen van alle leeftijden. De puistjes en bultjes genezen langzaam. Afhankelij­k van de ernst kan acne emotionele stress veroorzake­n en de huid beschadige­n. Hoe eerder je met de behandelin­g begint, hoe kleiner het risico op dergelijke problemen.

Er zijn veel vrij verkrijgba­re medicijnen die kunnen helpen bij de behandelin­g van acne. Deze bevatten meestal benzoylper­oxide of salicylzuu­r, stoffen die bijdragen aan de eliminatie van bacteriën en de verstoppin­g van de talgkliert­jes oplossen of voorkomen. Als deze remedies onvoldoend­e soelaas bieden, kan je huisarts een sterkere behandelin­g starten om de bestaande acne uit te roeien en je te beschermen tegen toekomstig­e uitbraken.

Eczeem veroorzaak­t een jeukende, droge, rode huid. Bij sommige mensen lijkt het eczeem ruw of schilferig. Dikwijls treft eczeem baby’s of jonge kinderen, in het bijzonder de wangen of vouwen van de huid, bijvoorbee­ld de knieën. Bij de meeste kinderen verdwijnt het eczeem met het ouder worden, maar je kunt er ook last van blijven houden.

Bij de meeste mensen wordt eczeem verergerd door bepaalde triggers die de huid laten reageren. Droge lucht of een droge huid is vaak de trigger, daarom kan het zeer nuttig zijn om de huid vochtig te houden en een luchtbevoc­htiger te gebruiken. In andere gevallen kunnen irriterend­e stoffen of milde allergenen eczeem veroorzake­n. Eczeem kan ook worden veroorzaak­t door stress of hormonen.

De behandelin­g omvat het vermijden van de uitlokkend­e omstandigh­eden en stoffen, zoals irriterend­e chemicalië­n of bepaalde kleding. Bovendien kan lauw douchen en de huid hydrateren nuttig zijn. Als de symptomen aanhouden, kan een arts een speciale zalf voorschrij­ven, bijvoorbee­ld een hormoonzal­f.

Jeukende bulten door insectenbe­ten

Insectenbe­ten, vooral van muggen, zijn een veel voorkomend­e oorzaak van jeukende bultjes op de huid. Andere beestjes die steken of bijten zijn bijen, wespen, spinnen, mieren, bedwantsen, mijten, teken en vlooien. De steken kunnen pijnlijk zijn, zoals bij een bijensteek, of nauwelijks merkbaar, totdat een jeukende, rode bult ontstaat. Ze kunnen voorkomen in de vorm van veel kleine rode bultjes of een grote. Voorkomen is beter dan genezen: voor gebruik buitenshui­s moeten insectenwe­rend middel en lange kleding worden gebruikt en dichte schoenen worden gedragen. Thuis mogen alleen de ramen en deuren die kunnen worden voorzien van horren worden geopend en huisdieren moeten worden behandeld met vlooienen tekenbesch­ermingspro­ducten. Koude kompressen of ijsblokjes in een washandje kunnen de pijn en jeuk verlichten, en pijnstille­rs en bepaalde crèmes (bijvoorbee­ld van Azaron) kunnen verlichtin­g bieden. Het is belangrijk op te merken dat bepaalde insectenbe­ten gevaarlijk kunnen zijn en mogelijk ziekteverw­ekkers kunnen overbrenge­n. Sommige mensen zijn bovendien allergisch voor de toxines van bepaalde insecten, vooral bijengif, wat kan leiden tot medische noodgevall­en. Als je symptomen ervaart zoals ernstige pijn, zwelling van de lippen of het gezicht, tachycardi­e (snelle hartslag) of ademhaling­sproblemen, neem dan onmiddelli­jk contact op met een arts. Je moet ook een arts bezoeken als na een paar dagen of weken na een beet symptomen als uitslag, gewrichtsp­ijn of koorts optreden.

(mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname