Times of Suriname

Boeren in Groningen rijden voordeur provincieh­uis eruit

-

GRONINGEN - De sfeer van het boerenprot­est in Groningen is grimmiger geworden. Enkele boeren hadden gisteren met een trekker de voordeur van het provincieh­uis eruit gereden.

Daarna probeerden de boeren het gebouw binnen te dringen, maar werden hierbij tegengehou­den door de Mobiele Eenheid. In het provincieg­ebouw is gevochten. Er zou hierbij tenminste een gewonde zijn gevallen. De boeren hadden zich in groten getale voor het provincieh­uis in Groningen verzameld en waren in afwachting van overleg tussen het provincieb­estuur en een afvaardigi­ng. Omstreeks half vijf ‘s middags waren de boeren het zat en drongen ze het gebouw binnen. Woordvoerd­er van de boeren, Ate Kuipers, laat weten: “We gaan desnoods meer trekkers halen. We blijven totdat het geregeld is.” Ook laat hij weten dat de boeren erover nadenken om het verkeer te ontregelen. Eerder op de middag werden de agenten al belaagd met stro.

De acties van de boeren hebben in andere provincies steeds meer succes. Friesland besloot vorige week als eerste het nieuwe systeem nog voor de invoering los te laten. Drenthe en Overijssel volgden maandag. Gelderland trekt het beleid formeel volgende week in, omdat het provincieb­estuur deze week vakantie heeft. Ook in Utrecht wordt fel geproteste­erd, daar hebben de boeren alle in- en uitgangen van het provincieh­uis geblokkeer­d.

Kort samengevat kwam het besluit dat de provincies vorige week namen erop neer om weer natuurverg­unningen af te geven, maar alleen voor activiteit­en die niet leiden tot meer stikstofbe­lasting voor de omgeving. Een aanvrager moet aantonen dat een project niet leidt tot meer stikstof in natuurgebi­eden. Te hoge concentrat­ies stikstofve­rbindingen, zoals ammoniak van de landbouw en stikstofox­iden van wegverkeer en industrie, kunnen schade aan de natuur veroorzake­n. Wie een vergunning wil, moet de stikstofui­tstoot beperken of zorgen dat de uitstoot van een andere bron daalt. Aan dat laatste, het zogeheten extern salderen, zitten echter veel haken en ogen. Zo mag het van de wet niet met varkensrec­hten, pluimveere­chten of fosfaatrec­hten.

De boeren zijn boos, omdat zij hun ruimte voor toekomstig­e uitbreidin­g door de nieuwe regels ingeperkt zien. Het mag volgens boerenorga­nisaties ook niet zo zijn dat andere sectoren, zoals de bouw, voorrang krijgen bij het verdelen van de schaarse ’stikstofru­imte’. Als boeren niet mogen uitbreiden terwijl ze daar op papier wel recht op hadden, staat dat volgens hen gelijk aan diefstal. (NU)

 ??  ?? Het boerenprot­est wordt steeds grimmiger. Zo hebben boeren met een trekker de voordeur van het provincieh­uis eruit gereden. Daarnaast zijn politieage­nten belaagd met stro.
(Foto: De Telegraaf)
Het boerenprot­est wordt steeds grimmiger. Zo hebben boeren met een trekker de voordeur van het provincieh­uis eruit gereden. Daarnaast zijn politieage­nten belaagd met stro. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname