Times of Suriname

Grapperhau­s vaag over beschermin­g advocaat Wiersum

-

DEN HAAG - Voor de moord op advocaat Derk Wiersum zijn ’diverse beveiligin­gsmaatrege­len’ getroffen, om te voorkomen dat hem iets zou overkomen. Dat schrijft minister Grapperhau­s (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

Wat er precies is gedaan om de advocaat van kroongetui­ge Nabil B. te beschermen, meldt de CDA-bewindsman niet. “Over de inhoud van de getroffen maatregele­n kan ik vanwege het risico dat daardoor kan ontstaan in andere zaken geen mededeling­en doen.” Volgens Grapperhau­s is ’op meerdere momenten’ een dreigingsi­nschatting gemaakt. “Deze dreigingsi­nschatting­en zijn telkens gemaakt in opdracht van de hoofdoffic­ier van justitie.” Uitkomst was dat er geen beveiligin­gsmaatrege­len nodig werden geacht. Ondanks die inschattin­g werden die maatregele­n dus wél getroffen, aldus de minister.

Na de schrikwekk­ende moord op Derk Wiersum, advocaat van kroongetui­ge Nabil B. in het proces tegen ’s lands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi, werd een groot politietea­m op de zaak gezet. Er kwam veel kritiek op Justitie, omdat de moord deed vermoeden dat de advocaat niet werd beveiligd. Uit de brief van Grapperhau­s valt op te maken dat er wel actie is ondernomen, al blijft onduidelij­k wat voor actie dat is geweest.

Wiersum werd ’s morgens voor zijn huis neergescho­ten. De politie heeft inmiddels een verdachte aangehoude­n voor de moord. De man die wordt verdacht van betrokkenh­eid bij de moord blijft vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag zijn voorarrest met negentig dagen verlengd, meldt een woordvoerd­er.

(DeTelegraa­f)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname