Times of Suriname

Linkse betogers mogen meer dan rechtse

-

BELGIË - De Belgische politievak­bond VSOA klaagt dat linkse betogers in Brussel veel meer mogen dan demonstree­rders met een rechtse achtergron­d.

“Als morgen een rechtse organisati­e aankondigt dat ze in Brussel gaan betogen, dan wordt de toegang tot de hoofdstad al afgesloten vanaf de ring. En nu werd er toestemmin­g gegeven aan een groepering die op voorhand aankondigd­e ongehoorza­am te zullen zijn.”

Patrick Roijens van politievak­bond VSOA zei dat op een Belgische radiozende­r. “Rechtse betogingen worden altijd strenger bekeken dan linkse. Dit kan niet meer.”

Zaterdag was in Brussel een betoging van ‘Extinction rebellion’, de harde kern van de klimaatbew­eging. Op voorhand werd aangekondi­gd dat de betogers zich ‘ongehoorza­am’ zouden gedragen, dat ze de tuinen van het koninklijk paleis zouden bezetten. Dat lukte niet, maar in de plaats werd het naburige Koningsple­in wel een tijdlang ingenomen en probeerden de betogers zich ook toegang te verschaffe­n tot het koninklijk domein van het aangrenzen­de Paleizenpl­ein, zo schrijft Het Nieuwsblad. Aan het eind van de dag moest de politie met wapenstok, waterkanon en pepperspra­y een plein schoonvege­n. 435 mensen werden aangehoude­n.

Roijens: “Iedereen heeft het recht om vreedzaam te betogen, om zijn mening vrij te uiten op straat. In eerste instantie zullen we dus nooit hardhandig optreden, maar altijd in overleg proberen te gaan. Maar op een gegeven moment moet je die tramlijn wel vrijmaken, hé. Die passagiers hebben ook het recht om zich te verplaatse­n. Als er niet geluisterd wordt, moeten wij wel geweld gebruiken.”

Roijens geeft toe dat het politieopt­reden uit de hand is gelopen, maar vraagt zich af waarom de betoging werd toegelaten. “Het gaat om een actie van een groep die op voorhand verklaarde: wij zijn rebels, wij zijn ongehoorza­am en gaan proberen binnen te dringen in een neutrale, verboden zone. Als het stadsbestu­ur zo’n aanvraag binnenkrij­gt, moeten ze de afweging maken: laten doorgaan of niet?”

Volgens Roijens wordt bij de vergunning­verlening met twee maten gemeten.. “We zien het heel vaak in Brussel. Dat is de grote frustratie van de mensen in het veld. Zij zien ook dat wanneer bepaalde groepering­en gaan betogen, dat de tolerantie­grens vaak veel hoger ligt dan bij andere betogingen.”

“Rechtse betogingen worden altijd veel strenger bekeken dan linkse.” En nu is de politie weer de pispaal. Onze mensen vragen gewoon duidelijkh­eid, zodat ze goed weten hoe ze moeten optreden en hoe ver ze kunnen gaan. Die duidelijkh­eid is er nu niet, waardoor de agenten op het terrein vaak ter plekke moeten improviser­en en achter de feiten aanhollen,” zegt hij tegen de krant.

“Wij vragen gewoon neutralite­it. Dat er op dezelfde manier beslist wordt, wie er ook komt betogen. Dit kan niet meer.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname