Times of Suriname

Rechter verontwaar­digd in fraudezaak EBS

-

PARAMARIBO Rechter Alida Johanns was gisteren verontwaar­digd dat advocaten uitstel vroegen voor pleidooi in de fraudezaak van de NV Energie Bedrijven Suriname, waarin exwaarneme­nd directeur Wilgo Duiker, exdirecteu­r Kenneth Vaseur, Dick van Kanten, Max Chin Tsoe Liong en Quincy Fernandes terechtsta­an. De zaak werd gisteren na bijna drie maanden behandeld.

“Als drie maanden niet genoeg zijn dan weet ik het niet. Ik vind het niet op zijn plaats dat weer uitstel wordt gevraagd”, zei Johanns. In juli werd in deze zaak requisitoi­r gehouden. De rechter wilde de zaak toen met een maand uitstellen voor pleidooi. De raadsliede­n vonden een maand echter niet voldoende, omdat het om een zwaarwicht­ige zaak gaat en zij ook andere zaken hebben. Johanns zei dat de zaak intussen met drie maanden is uitgesteld naar oktober, maar dat het pleidooi toch niet gehouden is. Zij gaf aan dat de verdachten in ongewisse verkeren. Daarom besloot zij het pleidooi met een week uit te stellen. Als de advocaten op 23 oktober niet zullen pleiten, gaat zij de verdachten de gelegenhei­d bieden voor zichzelf te pleiten.

Volgens de rechter zal zij in 2023 nog niet klaar zijn met de zaak, als op deze manier ermee wordt omgegaan. Zij zegt dat een advocaat in een brief heeft gevraagd naar processen-verbaal van de zitting. Volgens haar is in juli niet gevraagd naar de processen-verbaal maar pas gisteren. “Ik vind het heel erg. We gaan de processenv­erbaal afgeven aan de advocaat. Het pleidooi wordt zonder uitstel op 23 oktober gehouden, want anders gaan we jaren bezig zijn”, aldus de rechter.

Tegen Duiker is reeds twee jaar voorwaarde­lijke celstraf geëist, met een proeftijd van drie jaar en een boete van SRD 50 duizend. Het Openbaar Ministerie eiste tegen Vasseur twaalf maanden voorwaarde­lijke celstraf, met een proeftijd van drie jaar en een boete van SRD 30 duizend. Tegen Van Kanten van Greenland Developmen­t is drie jaar onvoorwaar­delijke celstraf geeist, met gevangenne­ming en een boete van SRD 150 duizend. De vervolging­sambtenaar eiste tegen Chin Tsoe Liong drie maanden voorwaarde­lijke celstraf, met een proeftijd van drie jaar en tegen Quincy Fernandes twee maanden voorwaarde­lijke celstraf, met een proeftijd van drie jaar.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname