Times of Suriname

Syrisch regime reageert voor het eerst sinds ontplooiin­g troepen: “Syriërs zijn verenigd tegen flagrante agressie van Turkije”

-

SYRIË - De Syriërs zijn verenigd tegen het Turks offensief tegen de Koerden in Syrië. Dat heeft de regering gisteren gezegd in een eerste reactie sinds de ontplooiin­g van zijn troepen in het noordooste­n van Syrië op vraag van de Koerden. De Syrische president Bashar al-Assad wil “alle legitieme middelen” inzetten- tegen het Turkse offensief in het noorden van Syrië, deelt hij mee via sociale media.

“De Syrische overheid herbevesti­gt zijn totale verwerping en veroordeli­ng van de flagrante agressie van Turkije”, aldus het Syrische ministerie van Buitenland­se Zaken in een persberich­t, dat werd verspreid door staatspers­agentschap Sana. “De cohesie en de eenheid tussen alle Syriërs, onder de nationale vlag van Syrië, is groter dan ooit.”

Damascus beschuldig­t Ankara er tevens van “dood en vernieling” te veroorzake­n in het noordooste­n van het land met een offensief dat de “expansioni­stische ambities” van Turkije blootlegt. Turkije krijgt bij zijn offensief hulp van het Syrische Nationale Leger, een verzamelin­g van paramilita­ire bewegingen gesteund door de oppositie.

Ook de Syrische president Assad heeft voor het eerst sinds de inzetting van zijn leger in het noordelijk­e gebied gereageerd. In een boodschap die het Syrische presidents­chap verspreidd­e via sociale media hekelde hij de “agressie” van Turkije en verzekerde hij dat Syrië daarop zal reageren en die agressie “het hoofd zal bieden, onder alle vormen, in eender welke regio van het Syrische grondgebie­d en met alle beschikbar­e legitieme middelen”. Assad benadrukte dat Syrië had gereageerd op “de flagrante invasie” van Turkije in “verschille­nde plaatsen, door zijn agenten en zijn terroriste­n te treffen”.

Het Syrische regime stuurde begin deze week militairen naar de grensstree­k om de Koerden bij te staan. Volgens de Koerden is dat het gevolg van een “pijnlijk compromis” met Damascus, dat jaren geleden de controle over de regio verloor. Rusland, een bondgenoot van het Syrische regime, is ondertusse­n begonnen met het opvullen van de gaten die de Amerikanen hebben veroorzaak­t door het terugtrekk­en van de troepen. Ze positioner­en zich onder meer in Manbij en Kobani.

Sinds het begin van het offensief op 9 oktober zijn volgens het in GrootBritt­annië gevestigde Syrisch Observator­ium voor de Mensenrech­ten al tientallen burgers om het leven gekomen, en moesten 300 duizend mensen hun huizen ontvluchte­n.

(HLN)

 ??  ?? Syrische regeringst­roepen in het noordooste­n van Syrië. (Foto: HLN)
Syrische regeringst­roepen in het noordooste­n van Syrië. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname