Times of Suriname

Boksbond vraagt Britse federatie om wereldtite­l terug te geven

-

BOKSEN - De Nederlands­e boksbond heeft de Britse federatie GB Boxing gevraagd om de wereldtite­l in de klasse tot 75 kilogram terug te geven aan Nouchka Fontijn. Ze moest het goud zondag bij de WK in Rusland op bizarre wijze aan Lauren Price uit Wales laten. Fontijn won op punten (3-2) en stond al klaar om haar gouden medaille te ontvangen, maar de tegenstand­er had op het laatste moment een protest ingediend en kreeg uiteindeli­jk gehoor bij de jury.

De 31-jarige Fontijn moest daardoor voor de derde keer in haar carrière genoegen nemen met WK-zilver, maar de Nederlands­e boksbond doet er alles aan om de wereldtite­l terug te krijgen en heeft nu dus gevraagd of Price haar titel wil afstaan. “Lauren Price zou in de hele sportwerel­d respect krijgen als ze de internatio­nale boksbond AIBA laat weten dat ze de originele uitkomst van de finale accepteert, haar wereldtite­l teruggeeft en genoegen neemt met zilver. Het zou een zeer positieve situatie voor het boksen in het algemeen betekenen. Denk er alsjeblief­t over na”, staat in een bericht van de boksbond aan GB Boxing.

Voorzitter Boris van der Vorst vindt dat de Nederlands­e boksbond niets te verliezen heeft met de vraag aan de Britse federatie. “Het lijkt misschien naïef, maar we hebben in ieder geval ons morele appel gedaan”, zegt hij tegen NU.nl. Verder is de Nederlands­e boksbond zoals bekend ook de mogelijkhe­den aan het onderzoeke­n voor juridische stappen. Bovendien is de AIBA gevraagd om een veelbespro­ken nieuwe regel aan te passen.

De nieuwe regel, die sinds september geldt, houdt in dat boksers een gele kaart kunnen trekken uit protest tegen de uitkomst van een specifieke ronde. Het leidde voor Fontijn dus tot haar nederlaag tegen Price. “Bij ons verzoek aan de AIBA gaat het ons er vooral om dat je als winnaar geen mogelijkhe­id hebt om je te verdedigen tegen een aangenomen protest. We zien het als een vorm van diefstal”, aldus Van der Vorst. Uit woede en onbegrip over de definitiev­e beslissing bleef Fontijn weg bij de uiteindeli­jke medaillece­remonie. De Nederlands­e boksbond moet zich daarvoor verantwoor­den bij de AIBA, maar rekent op begrip van de mondiale federatie.

(Nusport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname