Times of Suriname

Verplaatse­n afspraken nog niet nodig voor staking ziekenhuis­personeel

-

AMSTERDAM - Mensen die op 20 november een afspraak hebben in het ziekenhuis, hoeven nog geen concrete actie te ondernemen. Dat melden vakbonden CNV en FNV. De vakbonden kondigden gisteren, samen met FNV, FBZ en NU ‘91, een landelijke staking aan. De ziekenhuiz­en draaien op 20 november zogeheten zondagsdie­nsten, waarbij het personeel het werk neerlegt voor niet-spoedeisen­de zaken. Spoedeisen­de afspraken gaan gewoon door, niet-spoedeisen­de afspraken worden verplaatst. “Als iemand bijvoorbee­ld voor een nierdialys­e naar het ziekenhuis moet, dan wordt dat niet zomaar afgezegd”, meldt Joost Veldt van vakbond CNV.

“De kans dat de patiënten er last van krijgen, als de staking doorgaat, is natuurlijk heel groot”, zegt Wouter van der Horst van de branchever­eniging Nederlands­e Vereniging­en van Ziekenhuiz­en (NVZ). “We kunnen niet inschatten hoeveel mensen getroffen worden door de staking, maar omdat het zo ver van tevoren wordt aangekondi­gd, kan je tijdig maatregele­n nemen om afspraken te verzetten.”

Toch is het nog niet nodig om afspraken te verzetten, meent Van der Horst. Vóór de actie plaatsvind­t, wil de NVZ nog gesprekken voeren met de vakbonden. Beide partijen hopen dan tot een akkoord te komen.

Het is daarnaast nog niet bekend welke ziekenhuiz­en meedoen aan de staking. De vakbonden moeten dit nog inventaris­eren. “Te zijner tijd horen de mensen of de actie ook plaats gaat vinden in hun ziekenhuis en op de afdeling waar ze moeten zijn. Het is nu dus nog niet nodig om afspraken te verzetten of af te zeggen”, aldus Veldt van CNV.

Annika Heerekop van vakbond FNV beaamt dit: “Hoewel patiënten wel wat gaan merken van de staking, is het nog voorbarig om te zeggen dat afspraken worden afgezegd of verplaatst.”

Als er afspraken worden afgezegd voor de staking, moeten deze opnieuw worden ingepland. Hoelang de mensen hierop moeten wachten, kan Veldt niet zeggen. “Dat verschilt per ziekenhuis. Het gevolg van de staking is dat het ziekenhuis­personeel na 20 november nog even een tandje bij moet zetten.” Voorlopig hebben de vakbonden de actie alleen gepland om de werkgever onder druk te zetten. “We hopen natuurlijk dat deze staking niet nodig gaat zijn, en dat we voor die tijd een akkoord bereiken”, zegt Veldt. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname