Times of Suriname

Mensachtig­en leefden tienduizen­den jaren eerder dan gedacht op Grieks eiland

-

Al enige tijd is duidelijk dat de bakermat van de mensheid in Afrika ligt. Vanuit daar trokken vroege mensachtig­en naar Europa en veroverden vervolgens de rest van de wereld. Tot voor kort werden eilanden in studies naar migratiero­utes van vroege mensachtig­en buiten beschouwin­g gelaten. Gedacht werd dat deze voor niemand behalve moderne mensen toegankeli­jk en bewoonbaar waren. Maar een nieuwe studie veegt dat idee nu van tafel. Onderzoeke­rs hebben in een nieuwe studie bewijs gevonden dat het Griekse eiland Naxos minstens 200.000 jaar geleden al bewoond werd door Neandertha­lers en andere mensachtig­en. Een opvallende conclusie, want dat is tienduizen­den jaren eerder dan gedacht. Bekend is dat jagers uit het stenen tijdperk ongeveer een miljoen jaar geleden het Europese vaste land bewoonden. Boeren zouden zich vervolgens ongeveer 9000 jaar geleden op de mediterran­e eilanden hebben gevestigd. En dat is ook niet heel verwonderl­ijk. Men dacht dat alleen moderne mensen homo sapiens verfijnd genoeg waren om zeeschepen te bouwen om zo de eilanden te bereiken. Maar dat idee kan nu de prullenbak in; de eilanden waren al veel eerder bewoond. De onderzoeke­rs baseren zich in de nieuwe studie op jarenlange opgravinge­n in het gebied. Het is dan ook best controvers­ieel, want het onderzoek daagt het huidige denken over de route die mensachtig­en aflegden behoorlijk uit. “Tot voor kort werd dit deel van de wereld als irrelevant gezien in studies naar vroege mensachtig­en”, zegt onderzoeks­leider Tristan Carter. “Maar de resultaten dwingen ons om de geschieden­is van de mediterran­e eilanden volledig te heroverweg­en.”

Wetenschap­pers dachten altijd dat de Egeïsche Zee, een deel van de Middelland­se Zee dat tussen Griekenlan­d en Turkije in ligt, beide gebieden van elkaar scheidde. De enige route in en uit Europa was via Thracië, een regio in het zuidoosten van de Balkan. Of toch niet? De onderzoeke­rs uit de huidige studie stellen nu dat op sommige momenten in de ijstijd de zeespiegel veel lager stond. Hierdoor kwam er tussen de twee continente­n een nieuwe landroute vrij. Het betekent dat prehistori­sche mensachtig­en naar het eiland Naxos hadden kunnen lopen. En dit biedt bovendien een alternatie­ve migratiero­ute die Afrika met Europa verbond. De onderzoeke­rs stellen dat het gebied erg aantrekkel­ijk was voor vroege mensachtig­en. Het eiland was bijvoorbee­ld rijk aan grondstoff­en ideaal voor het maken van gereedscha­p en had voldoende zoet water. Maar het zou mogelijk ook wel wat van de vroege mens gevergd hebben. “Bij het betreden van het gebied werden pre-Neandertha­ler populaties mogelijk ook geconfront­eerd met een nieuwe en uitdagende omgeving”, zegt Carter. “Denk aan andere dieren, planten en ziekten. Dit vereist allemaal nieuwe adaptieve strategieë­n.”

De studie draagt bij aan het voortduren­de debat over welke route vroege mensachtig­en precies hebben afgelegd. En hoe ze dat bovendien deden. Hoewel de huidige gegevens suggereren dat de Egeïsche Zee meer dan 200.000 jaar geleden te voet kon worden overgestok­en, wijzen de onderzoeke­rs ook op de mogelijkhe­id dat Neandertha­lers al in staat waren om primitieve zeeschepen te bouwen die korte afstanden konden overbrugge­n. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname