Times of Suriname

Hoe staat het met de vernietige­nde Amazone bosbranden?

-

Hoewel we er minder over horen, woeden de branden nog volop. Sigrid Deters praat ons bij over de situatie nu. Enkele weken geleden was het wereldnieu­ws: de Amazone stond in lichterlaa­ie. Een enorme vuurzee strekte zich uit over het grootste regenwoud op aarde. Ondertusse­n zijn we een paar weken verder. Maar hoe ziet de situatie er nu uit? Tijd voor een update.

Afgelopen jaar sloeg het vuur in de Amazone wild om zich heen. “Van januari tot augustus dit jaar ging een gebied ter grootte van Denemarken in vlammen op; zo’n 43.573 km2”, vertelt Greenpeace­campagnele­ider Sigrid Deters aan Scientias.nl. “Meer dan de helft daarvan (24.944 km2) gebeurde in de maand augustus.” De meeste hotspots (63 procent) bevinden zich in gebieden die in 2017 nog bebost waren. Daarnaast woedde het vuur in bijna de helft van alle inheemse gebieden. Ook meer dan een derde van alle beschermde natuurgebi­eden is getroffen. Wie denkt dat het vuur nu gedoofd is, heeft het mis. “We horen er nu minder over, maar de Amazone en andere Braziliaan­se natuurgebi­eden branden nog steeds,” zegt Deters. De hevigheid is echter wel veel minder in vergelijki­ng met de zomermaand­en. Uit gegevens van de Braziliaan­se wetenschap­pelijke overheidsi­nstelling INPE blijkt dat er in augustus zo’n 30.000 branden in het regenwoud woedden. In september daalde dit naar nog geen 20.000. En waarschijn­lijk zal dit nog verder afnemen naarmate de seizoenen vorderen. “Het vuur in de Amazone is flink afgenomen, met name dankzij regenval”, zegt Deters. Maar het kwaad was eigenlijk al geschied. “Alleen al in Brazilië is zo’n 13,1 miljoen hectare in vlammen opgegaan.”

Deze branden zijn behoorlijk desastreus. Maar wat voor concrete effecten hebben ze precies? “Bosbranden en klimaatver­andering werken in een vicieuze cirkel”, legt Deters desgevraag­d uit. “Naarmate het aantal branden toeneemt, neemt ook de uitstoot van broeikasga­ssen toe. En dit draagt op die manier bij aan de opwarming van de aarde en het optreden van extreme weersomsta­ndigheden zoals bijvoorbee­ld grote droogte. Door de warmte van de branden wordt bijvoorbee­ld de grond en vegetatie droger en is zo vatbaarder voor vuur. Bovendien verandert een toename van CO2 in de lucht als gevolg van de branden, de atmosfeer.” Dit leidt bijvoorbee­ld tot droog onweer; fikse bliksem en klappen zonder dat er ook maar een drupje regen valt. “Naast de toenemende uitstoot draagt ontbossing rechtstree­ks bij aan een veranderin­g in regenpatro­nen in de getroffen regio, waardoor het droge seizoen langer duurt”, gaat Deters verder. “Bossen, de biodiversi­teit, landbouw en de menselijke gezondheid worden zo verder aangetast.” De bosbranden brachten grote delen van het leefgebied van verschille­nde inheemse stammen in gevaar. De vuurzee strekt zich namelijk ook uit over het oostelijke gedeelte van het regenwoud, waar leden van de Awá-stam wonen; de meest bedreigde ongecontac­teerde stam ter wereld. Verschille­nde organisati­es maken zich dan ook zorgen dat de branden de Awá-stam weleens helemaal zouden kunnen wegvagen. Maar dit is niet de enige stam die te maken kreeg met het vuur. “Sinds het begin van dit jaar zijn in 166 inheemse gebieden branden gesignalee­rd”, zegt Deters. Ook de Karipuna-indianen die in de deelstaat Rhondonia leven, kregen te maken met branden. “Vorige week maakten enkele collega’s een vlucht over de deelstaat Para in de Amazone”, vertelt Deters. “Zij signaleerd­en in diverse gebieden nog branden.” Het betekent dat deze en nog andere stammen grote delen van hun leefgebied in vlammen hebben zien opgaan, met alle gevolgen van dien.

Volgens Deters is het heel belangrijk dat ontbossing in het Amazonegeb­ied zo snel mogelijk een halt toegeroepe­n wordt. “Dit is het grootste regenwoud ter wereld en is goed voor de opslag van tussen de 80 en 120 miljard ton koolstof”, zegt ze. “Dat is dertien keer de jaarlijkse wereldwijd­e uitstoot van fossiele brandstoff­en en industrie bij elkaar. Als de Amazone verdwijnt, komt die CO2 vrij en verliest het zijn opnamecapa­citeit. Zonder de Amazone kunnen we nooit binnen de 1,5 graden grens blijven zoals in het Parijse klimaatakk­oord afgesproke­n is. Beschermin­g van de Amazone is dus cruciaal om verdere opwarming van de aarde te voorkomen.” Op dit moment zijn er al heel wat maatregele­n in werking om de Amazone te beschermen en er zijn diverse instanties die daar op toezien. “Er zijn echter diverse belangengr­oepen zoals ranchers, sojaboeren en mijnbedrij­ven die machtig zijn en illegaal land overnemen, het bos rooien en in gebruik nemen.” Volgens Deters is het niet gemakkelij­k om deze problemati­ek aan de kaak stellen. “Wie het durft op te nemen voor de rechten van de inheemse gemeenscha­ppen of kleine boeren wordt bedreigd of zelfs vermoord”, zegt ze. “Brazilië is één van de meest gevaarlijk­e landen voor milieubesc­hermers.” De huidige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, stond in eerste instantie niet te springen om iets aan de branden te doen. En dat is niet heel verwonderl­ijk. “Sinds het aantreden van de regering van Bolsonaro is geen enkele maatregel ten gunste van de natuur aangenomen.” Acties om de natuurbran­den in de Amazone te blussen, bleven uit, met kritiek van de hele wereld tot gevolg. “De bosbranden hebben ervoor gezorgd dat bijvoorbee­ld Noorwegen en Duitsland hun bijdragen aan het Amazon Fund van de Braziliaan­se overheid hebben opgeschort”, aldus Deters. “Bedrijven zoals H&M stopten met het inkopen van Braziliaan­s leer. Deze internatio­nale ophef zorgde er in Brazilië voor dat de regering Bolsonaro uiteindeli­jk toch een leger naar het regenwoud stuurde om de vuurzee te blussen. Om hoeveel mensen het gaat en hoe vaak ze in actie zijn gekomen, is bij ons onbekend.” Tegelijker­tijd hebben de bosbranden ook een impact gehad op het beleid van de Europese Unie. “Europa was al bezig met het ontwikkele­n van een Europees actieplan tegen ontbossing en landconver­sie veroorzaak­t door de Europese honger naar grondstoff­en zoals soja voor veevoer en palmolie”, legt Deters uit. “Door de branden is nu beslist dat er nog voor het einde van het jaar duidelijkh­eid moet komen over hoe dit actieplan uitgevoerd moet worden.” (Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname