Times of Suriname

Circa 57 duizend controlere­n hun persoonsge­gevens

-

PARAMARIBO – Tijdens de Voorlopige Terinzagel­egging van de kiezerslij­sten (VTIL) in de periode 30 augustus tot en met 30 september, hebben circa 57 duizend kiesgerech­tigden hun persoonsge­gevens gecontrole­erd op de Bureaus voor Burgerzake­n (BvB’s), de mobiele locaties en via de CBB-website. Dit meldt het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) in een persberich­t.

Michael Kromodimed­jo, hoofd van de afdeling ICT van het Centraal Bureau voor Burgerzake­n (CBB) en coordinato­r van de werkgroep Kiezerslij­sten, zegt dat in aanloop naar de verkiezing­en van mei 2020, het Ministerie van Binnenland­se Zaken bezig is met het actualiser­en van het kiezersreg­ister of de kiezersadm­inistratie.

Volgens Kromodimed­jo heeft het gros, ruim 42 duizend kiesgerech­tigden, zich op de BVB’s aangemeld. De mobiele locaties werden aangedaan door ongeveer 7500 personen en op de website meldden 6500 mensen zich aan. “Ruim veertien procent van het kiezersvol­k heeft gebruikgem­aakt van de gelegenhei­d om de persoonsge­gevens in deze fase te controlere­n. Uit dit aantal zijn 7600 first time voters en 7200 second time voters.” In een voorgaand persberich­t van BIZA werd abusieveli­jk aangegeven dat 55 procent van het kiezersvol­k uit first & second time voters bestaat. BIZA wil hierbij aangeven, dat uit de tellingen per 10 oktober blijkt dat deze groep 25 procent van het kiezersvol­k uitmaakt. Kromodimed­jo concludeer­t ook dat tijdens de VTIL het aantal verzoeken tot mutaties vrij minimaal is. “We hebben rond de 300 verhuizing­en en ongeveer 200 andere mutaties zoals verbeterin­g van de naam en aanpassing van de burgerlijk­e staat. Tijdens de VTIL hebben 438 vrouwen aangegeven, dat ze met hun gehuwde naam willen voorkomen op de kiezerslij­st.” Kromodimed­jo wil de burgers op het hart drukken er altijd op toe te zien dat de informatie zoals vastgelegd bij het CBB of de BvB’s correct is. “Neem elke gelegenhei­d te baat om uw gegevens te controlere­n.” De wettelijke terinzagel­egging van de kiezerslij­sten zoals verplicht gesteld in de Kiesregeli­ng, zal plaatsvind­en in de tweede week van februari 2020. “De voorbereid­ingen worden nu al getroffen. We zijn bezig met het vaststelle­n van de locaties en logistiek voor het pendelen van dorp naar dorp. Maar definitiev­e afspraken zullen nog gemaakt worden met stakeholde­rs, zoals de commissari­aten”, aldus Kromodimed­jo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname