Times of Suriname

PG start onderzoek naar handelen Hoefdraad

-

PARAMARPIB­O - Procureur-generaal (pg) Roy Bajnath Panday heeft opdracht gegeven aan de politie tot onderzoek van handelinge­n van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën op ‘verdenking’ van het overtreden van het leningenpl­afond ex artikel 3a van de Wet op de Staatsschu­ld. Intussen is een intiatiefv­oorstel in het parlement ingediend voor wijziging van deze wet, wat inmenging in het opsporings­onderzoek kan betekenen.

Chandrikap­ersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP), zegt aan de krant dat de VHP gisteren een afschrift heeft ontvangen van de pg waarin staat dat maandag de opdracht aan de politie is gegeven voor onderzoek. Santokhi geeft aan dat op het moment dat de pg opdracht geeft tot de start van het opsporings­onderzoek, er dan een onafhankel­ijk onderzoek loopt. Volgens hem moet de pg alle ruimte krijgen en vrijheid hebben om het onderzoek te laten plegen, dat afgewacht moet worden. Er is ook een deskundige ter beschikkin­g gesteld. Santokhi merkt op dat er een initiatief­voorstel voor wijziging van de Wet op de Staatsschu­ld is ingediend. Naar de mening van Santokhi is er sprake van inmenging in een lopend strafrecht­elijk onderzoek. Daarom roept de VHP op om het voorstel tot wijziging van de Wet op de Staatsschu­ld in te trekken.

Advocaat Irene Lalji zegt aan de krant dat eenieder bevoegd is aangifte te doen als die meent dat er een strafbaar feit is gepleegd. Zij geeft aan dat de VHP gebruikgem­aakt heeft van deze bevoegdhei­d, want als rechtspers­oon mag ze aangifte doen. Lalji legt uit dat er drie fasen zijn in een onderzoek: opsporing, vervolging en ter terechtzit­ting. Zij merkt op dat in dit geval, in de prille fase van de opsporing, een brief van de pg naar de politie voor opsporing gaat. In artikel 131 lid 3 van de Grondwet staat dat elke inmenging inzake opsporing en vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, is verboden. Lalji merkt op dat terwijl de pg in alle rust het werk moet doen, in De Nationale Assemblee een initiatief­voorstel komt om de Wet op de Staatsschu­ld te wijzigen. “Een zichzelf respectere­nd parlement zou met goed fatsoen de democratie in acht moeten nemen en een gepaste terugtred moeten plegen.” De opsporings­fase is reeds ingegaan. Volgens haar zal het wetsontwer­p pas na bekrachtin­g en afkondigin­g in het staatsblad door de president zijn verheven tot wet. Dan pas kan wel gesteld worden dat de wetgevende macht inmenging pleegt in het opsporings­onderzoek. Lalji legt uit dat bij de gewijzigde Amnestiewe­t de zaak al in een fase verkeerde dat die aanhangig was bij de rechter. In het onderhavig­e geval gaat het om een prille fase van opsporing uitgaande van een brief van de pg, waarin opdracht gegeven wordt tot opsporing. Het opsporings­onderzoek zal uitwijzen of er wel of niet een verdachte eruit rolt. Dan gaat de vervolging­sfase in. Indien de verdachte wordt gedagvaard voor de zitting en de zaak een aanvang neemt ter terechtzit­ting, dan gaat het om zaken aanhangig gemaakt bij de rechter. WJ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname