Times of Suriname

VES roept DNA op niet mee te werken aan initiatief­voorstel

-

PARAMARIBO - De Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES) heeft een dringende oproep gedaan aan alle naar wat zij noemt integere volksverte­genwoordig­ers in De Nationale Assemblee, om het wetsvoorst­el ‘Tijdelijke voorzienin­g voor de financieri­ng van de Staatsbegr­oting en nadere wijziging van de Wet op de Staatsschu­ld’ in het belang van de samenlevin­g en vooral ons nageslacht resoluut af te wijzen.

In een persberich­t zegt de VES dat de bestaande Wet op de Staatsschu­ld in 2002 tot stand is gekomen na pijnlijke lessen die wij als volk hadden ondervonde­n door verkwisten­d beleid in de tweede helft van de jaren negentig. “Dit beleid was verantwoor­delijk voor de forse devaluatie van de Surinaamse munt en een gigantisch­e inflatie. Ons land belandde hiermee aan de rand van de economisch­e afgrond, met als gevolg een ernstige verarming van de samenlevin­g, wat vele jaren hierna nog voelbaar was. In de Wet op de Staatsschu­ld werd in 2002 het obligoplaf­ond van de totale bruto staatsschu­ld conform internatio­naal gebruik gesteld op 60 procent van het bruto binnenland­s product (bbp). Er zijn echter vele studies in de wereld, inclusief het Caribisch Gebied, ondernomen, waarin wordt aanbevolen dat landen met een kleine open economie een lagere schuldnorm dienen aan te houden vanwege de veel hogere kwetsbaarh­eid van hun economieën. In 2016 en 2017 werd deze wet vanwege ‘negatieve groei van het nominale bbp en/of stijging van de wisselkoer­s’ door uw college reeds substantie­el gewijzigd.

Daarbij werd de minister van Financiën toegestaan om het obligoplaf­ond ruim te overschrij­den ter financieri­ng van de toenemende tekorten op de staatsbegr­oting. Hierdoor is de nationale schuld gestegen naar circa 90 procent van het bbp, waarbij jaarlijks aan rente en aflossing meer dan 30 procent van de staatsinko­msten verloren gaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname