Times of Suriname

Opposition­ele partijen bundelen om samen te strijden

-

PARAMARIBO - De opposition­ele partijen Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP), Nationale Partij Suriname (NPS), Algemene Bevrijding- en Ontwikkeli­ngspartij (ABOP), Pertjajah Luhur (PL) en de partij voor Democratie en Ontwikkeli­ng in Eenheid (DOE) hebben gisteren besloten om samen te strijden tegen de wijziging van de Wet op de Staatsschu­ld.

VHP-voorzitter Chandrikap­ersad Santokhi zegt aan de krant dat de strijd zowel in het parlement als buiten gevoerd zal worden. Buiten het parlement zal worden samengewer­kt met alle politieke partijen en organisati­es. Santokhi zegt dat de regering de numerieke meerderhei­d heeft om een wet door te drukken. De oppositiep­artijen zullen aantonen dat zij de meerderhei­d in de samenlevin­g hebben. Zij zullen de samenlevin­g bewust maken. Hij wijst op het leningenge­drag van de regering waarvan elke burger slachtoffe­r wordt. Er is een toename van de schulden waarbij het volk armer wordt. Het nationaal belang komt in gevaar en er worden heel wat strategisc­he rijkdommen en inkomsten van het land in onderpand gegeven. Santokhi vindt dat de regering gestopt moet worden om meer leningen aan te gaan. Met internatio­nale instelling­en zal worden gesproken geen leningen aan de regering te geven. Deze internatio­nale organisati­es hebben een morele verantwoor­delijkheid om het volk te beschermen. “We gaan mobilisere­n en strijd voeren in het parlement en daar buiten.” Afhankelij­k van wat in het parlement gebeurt bij de wijziging van de Wet op de Staatsschu­ld, zullen de oppositiep­artijen bepalen welke verdere stappen zij gaan ondernemen. Er zal waar mogelijk van juridische instrument­en gebruik worden gemaakt.

Gisteren is in een huishoudel­ijke vergaderin­g voor het initiatief­voorstel van wijziging van de Wet op Staatsschu­ld een commissie van rapporteur­s benoemd. De oppositiep­artijen gaan de vergaderin­gen bijwonen. Zij vinden dat personen niet straffeloo­s kunnen blijven voor het plegen van strafbare gedraginge­n. “Het kan nooit de bedoeling zijn om wetten te maken om normlooshe­id te bevorderen.”

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname