Times of Suriname

Fernald: “Het kan zo niet verder”

-

PARAMARIBO - “Ik ben hier op persoonlij­ke titel en ook als NPS’er die zijn stem laat horen tegen het wanbeleid van deze regering. Ik sympathise­er met de gedachtega­ng dat het niet kan dat het parlement een initiatief­wetsvoorst­el voor wijziging Wet op de Staatsschu­ld in behandelin­g neemt, waarmee de regering ongelimite­erd gaat lenen en met terugwerke­nde kracht de handelinge­n van minister Gillmore Hoefdraad worden goed gepraat en hij vrijbrief krijgt om door te gaan ermee.” Dit zei een emotionele Ivan Fernald, ex-minister van Defensie, na deelname aan de protestact­ie die gisteren op het Onafhankel­ijkheidspl­ein is georganise­erd door STREI!.

Volgens Fernald zou de hele samenlevin­g stelling moeten nemen tegen de indiening van de initiatief­wet, omdat deze actie van het parlement niet in het belang van de samenlevin­g is. “Ik roep al mijn broeders en zusters op, alle politieke partijen en ook de achterban van de NDP, want ook zij zal de effecten hiervan merken, om hun stem te laten horen totdat dit wetsvoorst­el weer van de tafel wordt geveegd”, zegt Fernald.

Fernald vindt het beschamend dat parlementa­riër Amzad Abdoel het initiatief­wetsvoorst­el gisteren heeft ingediend bij het parlement. “Als parlementa­riër heeft hij natuurlijk het recht en ook de plicht om wetsvoorst­ellen in behandelin­g te nemen, maar hij zou in deze moeten nagaan of deze wetswijzig­ing wel in het belang van het volk is. Hij weet welke effecten zo een wijziging teweeg zal brengen voor de economie van het land en als parlementa­riër zou hij het volk juist moeten beschermen tegen het wanbeleid van de regering, maar in deze is hij gewoon een lakei en hij laat zich als futuboi gebruiken van deze regering”, zegt Fernald.

Hij zegt dat als men een rekensomme­tje maakt van alle leningen die deze regering heeft genomen, Suriname aan rente alleen al 1 miljard moet terugbetal­en. “Dat is dan 3 miljoen per jaar alleen aan rente en vanwaar moet het geld hiervoor worden opgebracht. Aan de andere kant moeten wij ons ook afvragen wat deze regering met al het geleende geld heeft gedaan, want tot nu toe is er niets opgezet wat tenminste een succesvoll­e productiec­apaciteit heeft en waaraan het land inkomsten heeft. We worden een importland en dit legt een grote druk op de wisselkoer­s die omhoog zal gaan en wij vooral, het volk, zal dit het meest voelen. Het kan zo niet verder”, zegt Fernald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname