Times of Suriname

VHP vraagt internatio­naal aandacht voor overschrij­ding leenplafon­d

-

PARAMARIBO - De Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP) heeft een aantal internatio­nale instituten en buitenland­se regeringen geïnformee­rd over de onwettelij­ke overschrij­ding van het leenplafon­d door de Surinaamse regering. Ook heeft de VHP hen geïnformee­rd over de strafrecht­elijke klacht tegen de minister van Financiën. De brief is gestuurd naar onder andere het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF), de Organisati­e van Amerikaans­e Staten, Inter American Institute for Cooperatio­n on Agricultur­e, United Nations Developmen­t Fund, Pan Amerikaans­e Gezondheid­sorganisat­ie, Wereld Gezondheid­sorganisat­ie, de Inter-Amerikaans­e Ontwikkeli­ngs Bank, de Food and Agricultur­al Organizati­on, de Caribbean Agricultur­al Health and Food Safety Agency, World Wildlife Fund, Oppenheime­r en diplomatie­ke vertegenwo­ordigingen van de Europese Unie, de Verenigde Staten van Amerika en Brazilië.

In een persberich­t zegt de politieke partij dat zij dit heeft gedaan om drie belangrijk­e redenen. Ten eerste is het belangrijk dat organisati­es zoals het IMF niet eenzijdig worden geïnformee­rd door de regering, maar ook kennis nemen van de opvattinge­n van de oppositie. Ten tweede moeten buitenland­se financiers zich realiseren dat zij leningen verschaffe­n aan een regering die daarmee de wet overtreedt. Deze financiers maken zich juridisch kwetsbaar, omdat een toekomstig­e regering deze nieuwe leningen niet hoeft te erkennen, aangezien die zijn aangegaan terwijl dat wettelijk niet was toegestaan. Ten derde is de VHP van mening dat het financieel en moreel onverantwo­ord is dat internatio­nale organisati­es in de resterende zeven maanden naar de verkiezing­en toe grote bedragen lenen aan een regering, die een verspillen­d en verkwisten­d beleid voert, waardoor het volk armer wordt gemaakt. Het is voor de VHP ook duidelijk dat de leningen gebruikt zullen worden als verkiezing­sstunts zoals het kunstmatig verlagen van wisselkoer­sen.

De VHP heeft op 16 oktober aangifte gedaan bij de procureur-generaal wegens schending van de Wet op de Staatsschu­ld door de minister van Financiën. Daarbij heeft de VHP de procureurg­eneraal verzocht om, conform artikel 140 van de Grondwet, te vorderen bij De Nationale Assemblee dat minister Hoefdraad in staat van beschuldig­ing wordt gesteld.

De oppositiep­artij nam deze stap om een halt toe te roepen aan het continue onverantwo­ord leengedrag van deze regering.

De VHP verzet zich ook met kracht tegen een door de Nationale Democratis­che Partij ingediende wetswijzig­ing, die het leenplafon­d afschaft en de regering toestaat om ongelimite­erd te lenen, waardoor de staatsschu­ld zal exploderen. De wetswijzig­ing schrapt ook het strafbaar stellen van de minister met terugwerke­nde kracht af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname