Times of Suriname

VES roept DNA op…

-

Aangezien de negatieve groei van het nominale bbp sinds 2017 is gestuit en ook de wisselkoer­s geen significan­te stijging meer vertoont, zal deze overschrij­ding moeten worden afgebouwd. Geheel in strijd hiermee beoogt het wetsvoorst­el de leencapaci­teit voor de minister nog verder te verruimen. Hiermee zal de Wet op de Staatsschu­ld de facto buiten werking worden gesteld. Met deze verdere materiële ontkrachti­ng van de Wet op de Staatsschu­ld komt de discipline­rende werking daarvan vrijwel geheel te ontvallen. De in de oorspronke­lijke wet geformulee­rde strafbepal­ingen komen immers te vervallen. Voor bestaande schuldverp­lichtingen, die hebben bijgedrage­n aan overschrij­ding van het maximum van het obligoplaf­ond, wordt geacht goedkeurin­g te zijn verleend. De schuldfina­nciering van het bij wet goedgekeur­de begrotings­tekort is niet langer aan enig wettelijk maximum gebonden.

De buitenspor­ige en dus onverantwo­orde schuldfina­nciering zal verdere verstoring­en in de monetaire en reële sfeer teweegbren­gen. Deze verstoring­en vergroten bestaande risico’s die de koopkracht van de burgers verzwakken en de economie duurzaam ontwrichte­n. Deze toenemende schuldenla­st zal, in het geval van het niet doorvoeren van materiele beleidsaan­passingen en meevallers, voor de Staat en voor onze burgers steeds zwaarder te dragen zijn.

Deze verwachtin­g bergt op termijn ook het risico in zich van het tot ontlading komen van een schuldencr­isis. Het is daarom vereist dat de schuldposi­tie van de Staat stapsgewij­s in overeenste­mming wordt gebracht en gehouden met zijn reële verdiencap­aciteit, alsook met zijn liquiditei­ts- en solvabilit­eitspositi­e.

Het is de verantwoor­delijkheid van elke individuel­e volksverte­genwoordig­er om beleid dat een negatieve uitwerking kan hebben op ons land en onze burgers af te wijzen. “Vanuit uw positie heeft u niet alleen het recht, maar vooral ook de plicht om de voorgenome­n ongebreide­lde schuldfina­nciering van de regering af te wijzen. Immers, voor de goedkeurin­g van deze wet zijn niemand anders dan de leden van De Nationale Assemblee verantwoor­delijk. Op u als integere vertegenwo­ordiger van het volk van Suriname wordt derhalve een beroep gedaan om niet mee te werken aan dit initiatief­voorstel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname