Times of Suriname

LVV traint medewerker­s in bestrijden Carambolaf­ruitvlieg

-

PARAMARIBO – Het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) gaat de strijd aan met de Carambolaf­ruitvlieg. Maandag is op het ministerie de achtdaagse training ‘Eradiceren en beheersing van de Carambola Fruitvlieg’ van start gegaan. Tijdens deze training worden LVV-voorlichte­rs, assistent-onderzoeke­rs en personeel van de afdeling Plantenbes­cherming getraind in het verantwoor­d bestrijden van deze destructie­ve fruitvlieg­soort. De training wordt verzorgd door een acht man tellende delegatie uit Brazilië bestaande uit twee tolken en zes technische experts, meldt LVV in een persberich­t.

In Suriname is LVV verantwoor­delijk voor het bestrijden van de fruitvlieg. In 2014 heeft Suriname een bilaterale overeenkom­st onderteken­d met Brazilië ter ondersteun­ing van acties teneinde de Carambolaf­ruitvlieg te bestrijden en uit te roeien. Trainingen door Braziliaan­se experts aan agrarische technici van het ministerie moeten de kenniscapa­citeit ten aanzien van de plaag opbouwen. De training die momenteel verzorgd wordt door de technische experts uit Brazilië, is de derde activiteit binnen dit bilaterale project, waarbij ingegaan wordt op onder andere de biologie van de fruitvlieg, de wijze waarop het in Brazilië bestreden wordt en het gebruiken van biologisch­e bestrijdin­gsmiddelen. De Carambolaf­ruitvlieg vormt een vernietige­nde plaag binnen de fruitsecto­r. Deze fruitvlieg veroorzaak­t samen met andere fruitvlieg­soorten directe schade aan het fruit, wat leidt tot verminderd­e productie en slechte vruchtkwal­iteit. De uitroeiing en bestrijdin­g van de fruitvlieg zijn belangrijk voor de fruitprodu­ctie en export van fruit uit Suriname. Suriname verloor zijn exportmark­t van citrus naar de Verenigde Staten als gevolg van quarantain­ebeperking­en voor de Carambolaf­ruitvlieg.

Momenteel exporteert Suriname voornameli­jk naar Europa, maar ook daar gelden verscherpt­e regels betreffend­e citrus en manja die vaker last hebben van de fruitvlieg.

Het beleid van LVV-minister Rabin Parmessar is erop gericht de voedselvoo­rziening te waarborgen met de nadruk op veilig voedsel en voedsel van goede kwaliteit. De bewindsman hoopt dat deze technische ondersteun­ing en training zullen bijdragen aan de bestrijdin­g van de Carambolaf­ruitvlieg en in de toekomst aan de uitroeiing van deze vlieg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname