Times of Suriname

Werkstraf geëist in hoger beroep voor brandmerke­n kinderen scoutinggr­oep

-

AMSTERDAM-Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in hoger beroep een werkstraf van 240 uur geëist tegen een jeugdleide­r van een scoutinggr­oep uit het Zeeuwse Goes voor het brandmerke­n van drie kinderen tijdens een zomerkamp in 2017. De man zou onachtzaam hebben gehandeld waardoor de kinderen brandwonde­n opliepen.

Mark B werd in september vorig jaar vrijgespro­ken omdat de rechter niet bewezen achtte dat de man met opzet had gehandeld. De rechtbank oordeelde destijds dat de man verwijtbaa­r had gehandeld, maar omdat het OM in de tenlastele­gging alleen van opzet was uitgegaan, kon B daar niet voor worden veroordeel­d. In hoger beroep is deze zogenaamde schuldvari­ant volgens Omroep Zeeland wel opgenomen en verdenkt het OM de man van zware mishandeli­ng.

De drie kinderen, van wie twee van elf en een van dertien jaar, maakten deel uit van een scoutinggr­oep die op zomerkamp was in Sint-JorisWeert in België. De kinderen die voor het eerst meegaan met het kamp, worden onderworpe­n aan een ontgroenin­gsritueel. Onderdeel hiervan is het zogenaamde brandmerke­n. Met een ijzeren staaf met aan het uiteinde de letters FN, die staan voor de naam van de scoutinggr­oep Frans Naerebout, wordt met blauwe inkt een stempel op hun rug gedrukt. De kinderen die nog niet gestempeld zijn moeten wachten achter een zeil, zodat ze niet kunnen zien wat er gebeurt. De kinderen die gestempeld worden, worden gevraagd hard te schreeuwen om de anderen bang te maken. Bij dit ritueel is ook een vuurschaal aanwezig om het nog echter te laten lijken. B heeft verklaard dat hij voor het stempelen van het eerste slachtoffe­r het vuur met de ijzeren staaf heeft opgepookt. Het kind zelf zegt dat de stempel in het vuur lag toen hij aan de beurt was. Tussen het stempelen door heeft B. de ijzeren staaf ook nog door het vuur gehaald, maar hij zegt gecontrole­erd te hebben of het ijzer warm was door de staaf vlak bij zijn hand of arm te houden. Door het handelen van de man liepen de drie kinderen brandwonde­n op. Zelf spreekt hij van een ongeluk.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname