Times of Suriname

Vijftien doden en 2.600 arrestatie­s bij protesten in Chili

-

CHILI - Het dodental als gevolg van de protesten in de Chileense hoofdstad Santiago is dinsdag naar vijftien gestegen. 2600 mensen zijn gearrestee­rd door de politie. Betogers gaan al dagenlang de straat op om te demonstrer­en tegen ongelijkhe­id en hoge kosten van levensonde­rhoud. In de hoofdstad braken vrijdag rellen uit bij een protest tegen de verhoging van de prijzen van metrokaart­jes. Hierna besloten Chileense autoriteit­en het gehele metronetwe­rk van Santiago af te sluiten en een avondklok in te stellen. Op zaterdag riep Chileense president Sebastián Piñera de noodtoesta­nd uit in Santiago en zei hij de omstreden prijsstijg­ingen terug te draaien.

Een dag later vonden er minstens zeventig relletjes plaats, meldde het Chileense ministerie van Binnenland­se Zaken. Demonstran­ten staken onder meer ingangen van metrostati­ons in brand en plunderden winkels. In andere steden laaiden ook protesten op, waardoor de noodtoesta­nd en de avondklok werden uitgebreid naar tien andere steden. Ook maandag gingen duizenden mensen weer de straat op in Santiago en veroorzaak­ten zij veel schade op centrale pleinen en straten. President Piñera wil dinsdag met de oppositie in gesprek gaan.

De demonstrat­ies begonnen toen scholieren en studenten de straat op gingen uit protest tegen de prijsstijg­ingen, die 6 oktober in werking traden. De prijs voor een metroticke­t tijdens de spits steeg bijvoorbee­ld van ongeveer 800 Chileense peso naar 830 Chileense peso (1,05 euro). De verhoginge­n zijn volgens de autoriteit­en het gevolg van de zwakke positie van de peso, samen met hoge energiekos­ten.

(NU)

 ??  ?? Veiligheid­stroepen arresteren maandag een betoger in de Chileense regionale hoofdstad Concepcion. (Foto: Reuters)
Veiligheid­stroepen arresteren maandag een betoger in de Chileense regionale hoofdstad Concepcion. (Foto: Reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname