Times of Suriname

Alles over wortelen

-

Wortelen worden in drie variëteite­n op de markt gebracht: bospeen, waspeen en winterpeen. Bospeen wordt in bosjes met loof verkocht. De aanvoer vindt plaats vanaf mei. Bospeen hoeft niet te worden geschrapt, maar kan eenvoudig worden afgeborste­ld onder de kraan. Waspeen is reeds ontdaan van loof en wordt schoongewa­ssen aangevoerd. Vanaf begin september als nieuwe oogst verkrijgba­ar en vervolgens het gehele jaar door aangevoerd. Winterwort­els, waarvan de aanvoer in oktober begint, worden meestal in stamppotte­n, zoals hutspot, verwerkt. Wortelen bevatten een zeer hoog gehalte aan provitamin­e A of caroteen en zijn licht verteerbaa­r.

Wortel bewaren

Bospeen met loof kan 2-4 dagen in de koelkast worden bewaard. Waspeen is een dag of vijf houdbaar in de koelkast. Winterpeen mag niet in de koelkast worden bewaard, maar kan op een koele plaats best 1-2 weken liggen. Kant-en-klaar gesneden winterwort­el (bijvoorbee­ld voor hutspot) kunt u het best op de dag van aankoop bereiden. Reken 250 g per persoon als u de groente kookt. Voor een salade is circa 100-125 g per persoon voldoende. ¹)

Wortelcomb­inaties

Vis met wortelen is een klassieke combinatie, maar ook in een groentesch­otel met bijvoorbee­ld doperwten of koolrabi doen wortelen het uitstekend. Stukjes wortel smaken lekker in een tomatensau­s of tomatensoe­p. Op brood smaakt geraspte wortel lekker met kwark en rozijnen. Maak eens een wortelsala­de met appel, rozijnen en parten sinaasappe­l.

Wortelen roosteren

Iedereen weet hoe je worteltjes moet koken, maar we vergeten vaak dat ze geroosterd ook lekker zijn. Ze zijn zelfs verrukkeli­jk, omdat de droge lucht van de oven de suikers concentree­rt en karamelise­ert. Om ze te roosteren moet je ze schillen en in de lengte in kwarten snijden. Leg ze met wat olijfolie en een snufje zout in een braadslee. (Je kunt er als je wilt ook wat licht geplette tenen knoflook bij doen.) Rooster ze 35 minuten bij 180 °C (gasovensta­nd 4) tot ze goudbruin en zacht zijn, en keer ze halverwege een keer om. Maak ze af met een drupje balsamicoa­zijn en wat zeezout. ²)

(Bron:okokorecep­ten)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname