Times of Suriname

Bizarre foto van dode olifant op verpletter­de krokodil roept tal van vragen op: hoe is dat gebeurd?

-

In Zambia is een confrontat­ie tussen een jonge krokodil en olifant bijzonder slecht afgelopen: geen winnaars, enkel verliezers. In een verrassend­e plottwist is de zware olifant, terwijl hij zijn laatste adem uitblies, recht op de krokodil gevallen.

Een gids van Zambia’s South Luangwa National Park stootte samen met enkele toeristen op een bijzonder, ietwat akelig, tafereel. Hij legde het vast op camera en deelde de foto later op Facebook. Wat je daarop kan zien? Het aangevrete­n karkas van een dode olifant met daaronder de lange staart en korte pootjes van een krokodil, verpletter­d door het gewicht van de olifant. Al snel volgde de vraag: “Wat is er in godsnaam gebeurd?”. Enkele safarigids­en hebben getracht die vraag te beantwoord­en. De karkassen van zowel de krokodil als de olifant tonen alvast dat geen van de twee slachtoffe­r is geworden van stropers. Nergens werden kogels teruggevon­den.

Hebben de twee dan werkelijk met elkaar gevochten tot de dood? Ook die optie is eerder onwaarschi­jnlijk volgens kenners. Het ging om een jonge nijlkrokod­il, die op volwassen leeftijd zo’n zes meter lang wordt en tot 750 kilogram kan wegen. De volwassen olifant kan echter tot wel 6.350 kilogram gaan wegen. “Ik betwijfel ten zeerste dat de jonge krokodil een volwassen olifant probeerde neer te halen”, aldus Marisa Tellez, mede-oprichter van Crocodile Research Coaltion. Wat volgens Tellez wel kan? “Misschien was de krokodil een jong vrouwtje dat haar nest probeerde te beschermen tegen de olifant en zo vertrappel­d werd.”

Maar het meest waarschijn­lijk is dat de olifant al ziek of gewond was toen de krokodil zijn pad kruiste. “Misschien was hij al aangevalle­n door een leeuw”, voegt Tellez eraan toe. “En een gewonde olifant is vaak niet meer sterk genoeg om terug te vechten.” Na een lange worsteling is de olifant vermoedeli­jk ingestort door zijn verwonding­en en/of uitputting. Daarbij is de ongelukkig­e krokodil verpletter­d door het gewicht van het dier.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname