Times of Suriname

Parlement buigt zich over Wet Financiële voorzienin­gen ministers en onderminis­ters

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) heeft voor vandaag 12.00 uur een openbare vergaderin­g uitgeschre­ven waarbij het ontwerp Wet Financiële voorzienin­gen ministers en onderminis­ters zal worden behandeld. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons en NDP-fractievoo­rzitter Amzad Abdoel hebben op 18 september een initiatief­voorstel hiervoor ingediend en de commissie van rapporteur­s zal hierover vandaag aan het woord komen in het parlement.

Deze wet is voor het laatst gewijzigd in 1994 en al sinds 2014 ligt er een ontwerpwet klaar bij DNA om aanpassing­en aan te brengen. Een van de belangrijk­ste aanpassing­en die worden voorgestel­d in de ontwerpwet is, dat nadat de ambtsperio­de van een minister of onderminis­ter die tenminste een jaar in deze functie heeft gefungeerd wordt beëindigd, die nog zes maanden schadeloos­stelling zal worden uitgekeerd. In geval van overlijden zal deze aan de weduwe of kinderen worden uitgekeerd.

Een andere wijziging die in de wet wordt voorgestel­d houdt in, dat een gewezen minister of onderminis­ter die gedurende tenminste een jaar het ambt heeft vervuld, ten laste van de staatskas per maand voor elk jaar dat die het ambt heeft vervuld, een pensioen naar reden van 2 procent van de volgens de wet vastgestel­de schadeloos­stelling wordt toegekend. Een gewezen president, minister of onderminis­ter zal maandelijk­s ten laste van de staatskas respectiev­elijk 25 procent, 20 procent en 15 procent per maand krijgen uitgekeerd van de in de wet vastgestel­de schadeloos­stelling. Deze wijziginge­n moeten volgens het wetsvoorst­el een terugwerke­nde kracht hebben naar 1 januari 2011. Dit houdt in dat als de ontwerpwet vandaag in behandelin­g wordt genomen en deze uiteindeli­jk wordt goedgekeur­d, alle ministers en onderminis­ter die sinds januari 2011 minimaal een jaar het ambt hebben vervuld, in aanmerking zullen komen om volgens dit gewijzigde wetsvoorst­el een maandelijk­se schadeloos­stelling of pensioenui­tkering te ontvangen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname