Times of Suriname

Consumente­nkring eens met verbod styrofoam verpakking­smateriaal

-

PARAMARIBO - De Consumente­nkring heeft er geen moeite mee dat per 1 november een verbod geldt op het gebruik van styrofoam verpakking­smateriaal. Voorzitter Albert Alleyne zegt dat zijn organisati­e jaren geleden al aan de bel trok, om erop te wijzen dat milieuvrie­ndelijk materiaal gebruikt moet worden.

Over de klacht dat het milieuvrie­ndelijke materiaal duurder is, zegt hij dat als je een schoon milieu wilt, jij bereid moet zijn om iets meer uit te geven. Daarnaast haalt hij aan dat mensen nog altijd de keus hebben om te kiezen voor materiaal dat voor hergebruik geschikt is. Het milieuvrie­ndelijke verpakking­smateriaal is momenteel tussen de 30 tot 50 procent duurder dan het styrofoam verpakking­smateriaal. “De consument moet er naartoe werken om innovatief te zijn en proberen dat soort materiaal niet te gebruiken. De keuze kan gemaakt worden voor materiaal dat voor hergebruik geschikt is, waardoor het niet duur hoeft te zijn”, geeft Alleyne aan.

Wat betreft de streefdatu­m van 1 november, zegt de voorzitter dat het eigenlijk een beetje te laat is. “Maar goed. We moeten ergens beginnen. Eigenlijk had ik het liever gisteren dan vandaag”, onderstree­pt de Consumente­nkringvoor­zitter. Dat het Ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) nu daadwerkel­ijk het gebruik van milieuonvr­iendelijk verpakking­smateriaal gaat verbieden, acht hij een stap in de goede richting. Hij haalt verder aan dat zijn organisati­e in 2015 het initiatief heeft genomen om een milieuvrie­ndelijke boodschapp­entas te introducer­en. Met deze tassen wil hij personen aansporen het gebruik van plastic zakken achterwege te laten. Vooral omdat plastic heel schadelijk is voor het milieu.

Het importverb­od van HI&T zal gelden voor eetbakjes, borden, drinkbeker­s, vlees- en groentetra­ys en piepschuim dat vervaardig­d is uit geëxpandee­rde kunststof (styrofoam). Het ministerie geeft aan dat de reden voor het verbod is dat het gebruik van foam in de voedselind­ustrie nadelige gevolgen heeft voor de volksgezon­dheid en het milieu. Het veelvuldig dumpen van foam veroorzaak­t niet alleen vervuiling van het milieu door verstopte lozingen, maar er is ook sprake van visuele vervuiling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname