Times of Suriname

Wereld Polio Dag

-

Jaarlijks is het op 24 oktober Wereld Polio Dag een initiatief van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor de bestrijdin­g van polio. Europa is sinds midden jaren 90 poliovrij, maar in landen als Afghanista­n en Pakistan komt het nog steeds voor.

Poliomyeli­tis is een besmetteli­jke infectiezi­ekte die veroorzaak­t wordt door het poliovirus, waarvan er 3 typen zijn. Het virus wordt van mens op mens overgedrag­en, bevindt zich in de ontlasting van besmette mensen en kan na toiletbezo­ek bijvoorbee­ld op de wc-bril, kraan of deurklink zitten. Zo kan het via de handen ook in de mond terechtkom­en, en zich dan ook verspreide­n via hoesten en niezen.

In 90-95 procent van de gevallen verloopt de ziekte zonder symptomen en merkt niemand er dus niets van. Het verraderli­jke hiervan is dat de polio nog wel kan worden verspreid. Er wordt zelfs gezegd dat op elke zieke minstens 500 dragers van het virus zijn. Soms ontstaan er wel klachten als hoofdpijn, spierpijn en braken. Het virus verspreidt zich dan via de bloedbaan en dringt het ruggenmerg binnen. Bij 1 op

(World Polio Day),

de 100 of 200 patiënten treedt vervolgens verlamming op. Meestal aan de benen of de armen, omdat de zenuwen die de bewegingen van die lichaamsde­len aansturen beschadigd raken. Vooral bij kinderen in de groei kunnen misvorming­en optreden als de nog wel werkende spieren de ledematen kromtrekke­n. Omdat vooral kinderen worden getroffen door polio, werd de ziekte vroeger ook wel kinderverl­amming genoemd. Maar in feite raken juist volwassene­n vaker verlamd.

Viroloog Jonas Salk ontwikkelt begin jaren 50 een vaccin tegen polio. Hiermee kan de ziekte worden voorkomen. Het is een vaccin met een geïnactive­erd dus dood virus en het moet geïnjectee­rd worden. Dat maakt dit Salk-vaccin relatief duur. Er is ook nog een ander vaccin ontwikkeld door Albert Sabin. Dat bevat een verzwakt maar nog levend virus, dat zich in het lichaam vermeerder­t, maar mensen niet ziek maakt. Het voordeel hiervan is dat dit vaccin oraal kan worden ingenomen en dus gemakkelij­k en zonder de noodzaak van gekwalific­eerd personeel via een suikerklon­tje kan worden toegediend. Daarom wordt het Sabin-vaccin veel gebruikt in niet-Westerse landen, waar grote groepen mensen tegelijk moeten worden gevaccinee­rd. Nederland, en heel Europa, is poliovrij. Na de laatste grote polio-epidemie in Nederland in 1956, is een jaar later een grote vaccinatie­campagne op gang gekomen. Daarvoor wordt de injectieme­thode met het Salkvaccin gebruikt. Om de kosten te drukken, wordt er een combinatie­vaccin gemaakt; de prik bevat ook vaccins tegen difterie, kinkhoest en tetanus. Deze combinatie­prikken (nu met een nog iets uitgebreid­ere samenstell­ing) worden nog steeds in het kader van het Rijksvacci­natieprogr­amma aan pasgeboren­en gegeven en later nog een paar maal herhaald en dat heeft effect gehad. In 1971 is er nog wel een polio-uitbraak geweest op de Veluwe en in Staphorst. De laatste polio-epidemie in Nederland is in 1992 in de omgeving van Streefkerk (in de Alblasserw­aard, ZuidHollan­d). In beide gevallen gaat het om mensen die om religieuze redenen hun kinderen niet wilden laten vaccineren, de zogenaamde ‘bevindelij­k gereformee­rden’. Maar sinds 1992 is het in Nederland niet meer voorgekome­n. Maar zolang er nog ergens ter wereld polio bestaat, kan het geïmportee­rd worden en in groepen van ongevaccin­eerden weer toeslaan.

(Beleven.org)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname