Times of Suriname

President Chili kondigt hervorming­en aan om rust in land terug te brengen

-

CHILI - De Chileense president Piñera heeft hervorming­en aangekondi­gd. Daarmee wil hij tegemoetko­men aan de eisen van de bevolking, die al dagen protesteer­t tegen het economisch beleid van de regering. Het verschil tussen arm en rijk in het Zuid-Amerikaans­e land is enorm.

Piñera wil het basispensi­oen met 20 procent verhogen en de elektricit­eitstariev­en bevriezen. Ook wil hij medicijnen goedkoper maken en de overheid gaat dure medische behandelin­gen voor burgers betalen. Met zijn hervorming­spakket hoopt de president de rust in het land terug te brengen. “De problemen hebben zich de laatste decennia opgehoopt en mijn en voorgaande regeringen waren niet in staat de ernst van de situatie te herkennen”, zei Piñera op de Chileense tv.

Hij heeft het volk zijn excuses aangeboden. Een paar dagen geleden weigerde de president nog in te gaan op de eisen van de bevolking. Hij haalde hard uit naar de demonstran­ten in de Chileense straten. De protesten begonnen nadat Piñera had aangekondi­gd dat kaartjes voor het openbaar vervoer duurder zouden worden. Afgelopen weekend draaide hij dat alweer terug, maar de protesten tegen zijn beleid werden steeds groter. Op veel plekken werden winkels geplunderd en werd brand gesticht. Zeker vijftien mensen zijn bij de protesten omgekomen. In Chili geldt nu de noodtoesta­nd en er is een avondklok ingesteld. Maar demonstran­ten trekken zich daar niets van aan; gisteren gingen ze toch weer de straat op.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname