Times of Suriname

Rapport crash Lion Air-toestel gepresente­erd

-

JAKARTA - Mechanisch­e problemen en fouten in het ontwerp hebben bijgedrage­n aan de crash van een Lion Air-toestel in oktober vorig jaar. Dat hebben Indonesisc­he onderzoeke­rs meegedeeld aan de nabestaand­en van de slachtoffe­rs. Bij de ramp met de Boeing 737 MAX kwamen alle 189 inzittende­n om het leven. Het vliegtuig stortte neer in Indonesië. Woensdag worden de bevindinge­n van het onderzoek officieel gepresente­erd. Onder andere een belangrijk­e sensor op het vliegtuig was kwetsbaar, doordat deze verkeerd stond ingesteld. Verder waren ook andere technische aspecten van het toestel niet in orde, zo blijkt uit onderzoek. Ook zou er te weinig kennis zijn geweest over hoe sommige systemen in het toestel fungeerden.

Boeing weigert vooralsnog te reageren op het onderzoek. “Aangezien het rapport officieel nog niet is vrijgegeve­n door de autoriteit­en, is het voorbarig om nu al commentaar te geven op de inhoud”, zei een woordvoerd­er. Ook Lion Air heeft nog niet gereageerd.

De 737 MAX is het nieuwe, duurzame toestel van vliegtuigb­ouwer Boeing. Nadat zo’n soort toestel afgelopen maart voor de tweede keer was neergestor­t, in Ethiopië, werd de 737 MAX wereldwijd aan de grond gehouden. Bij die crash kwamen 157 mensen om. Boeing, dat door de crashes met de 737 MAX onder druk is komen te staan, werkt hard aan een oplossing voor de problemen met de toestellen. Ook wil het de werkbelast­ing van piloten vermindere­n. Vorige maand schikte Boeing de eerste rechtszake­n die door familieled­en van slachtoffe­rs van crashes met een 737 MAX waren aangespann­en. In totaal staan er in Indonesië 55 rechtszake­n tegen het bedrijf op de rol.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Gisteren zijn de bevindinge­n van het onderzoek over de Lion Air crash gepresente­erd. In dit onderzoek staat vermeld dat mechanise problemen en fouten in het ontwerp van het vliegtuig bijgedrage­n hebben aan de crash. (Foto: De Telegraaf)
Gisteren zijn de bevindinge­n van het onderzoek over de Lion Air crash gepresente­erd. In dit onderzoek staat vermeld dat mechanise problemen en fouten in het ontwerp van het vliegtuig bijgedrage­n hebben aan de crash. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname