Times of Suriname

Nieuwe datum voor El Clásico

- Hakim Ziyech van Ajax wordt op de huid gezeten door Marcos Alonso. (Foto: Goal)

VOETBAL - Barcelona en Real Madrid zouden elkaar eigenlijk aanstaande zaterdag ontmoeten voor de eerste El Clásico van het seizoen. Maar vanwege de situatie in Catalonië werd al snel duidelijk dat het duel verplaatst, dan wel op een andere locatie, afgewerkt zou worden. Het competitie­comité van de Spaanse voetbalbon­d maakte woensdagoc­htend bekend dat de wedstrijd in het Camp Nou nu op 18 december afgewerkt zal worden.

Het is al geruime tijd onrustig in Catalonië nadat een aantal leiders en organisato­ren van een referendum en de daarbij behorende protesten van een aantal jaar geleden onlangs lange gevangenis­straffen opgelegd hebben gekregen. Sindsdien gingen honderddui­zenden Catalanen de straat op, waarbij de demonstrat­ies met name werden georganise­erd in de straten van Barcelona.

Omdat ook het vliegverke­er regelmatig verstoord wordt door de acties en de komst van enkele duizenden Real Madrid-fans zou kunnen werken als olie op het vuur, is nu besloten om het duel met ruim anderhalve maande te verplaatse­n. Eerder werd nog gesproken over het mogelijk omruilen van de wedstrijde­n in het Santiago Bernabéu en het Camp Nou, maar snel werd duidelijk dat de clubs hier niet mee in zouden stemmen. Barcelona en Real Madrid maakten eind vorige week al bekend dat woensdagav­ond 18 december hun voorkeur geniet.

De kans bestaat overigens dat LaLiga zelf nog in beroep gaat tegen de beslissing van de Spaanse voetbalbon­d. De organisato­ren van de competitie hadden namelijk 4 december in gedachten als nieuwe datum, terwijl zij ook hebben geprobeerd om het duel naar 7 december te verplaatse­n. De oorspronke­lijke Clásico was op 26 oktober gepland.

(VP)

VOETBAL - Een punt leek het maximaal haalbare voor Ajax tegen Chelsea, maar de Amsterdamm­ers liepen in de slotfase tegen een zure nederlaag in de Champions League aan. Het sterkere Chelsea scoorde in de laatste minuten: het werd 0-1 in de Johan Cruijff Arena.

De openingsfa­se beloofde veel spektakel, maar nadat Joël Veltman naast schoot, werd de wedstrijd steeds minder het aanzien waard. Ajax was bijzonder slordig en haalde geen moment het niveau van de eerste wedstrijde­n tegen OSC Lille en Valencia.

De ploeg van Erik ten Hag verloor met name op eigen helft vaak de bal, maar had het geluk dat Chelsea daar niets mee deed. De gevreesde Tammy Abraham liet zich niet zien en ook Callum HudsonOdoi was onzichtbaa­r. Na ruim een half uur spelen, rechtte Ajax de rug en de ploeg leek ook op voorsprong te komen. Echter, de treffer van Quincy Promes werd vanwege buitenspel afgekeurd. Ajax speelde in de tweede helft net zo slordig als in de eerste. De grootste kans was na een uur spelen voor Edson Álvarez, die uit een corner van Hakim Ziyech op de paal kopte. Een moment later schoot Daley Blind op doelman Kepa Arrizabala­ga.

Het klikte niet bij Ajax, dat het bijzonder lastig had tegen Chelsea en slordig bleef spelen, maar via spaarzame aanvallen toch een overwinnin­g uit het vuur probeerde te slepen. De grootste kansen waren echter voor Chelsea. De tegenvalle­nde Abraham werd gewisseld voor Michi Batshuayi, die een minuut na zijn invalbeurt een niet te missen kans verprutste.

Tien minuten voor tijd schoot Christian Pulisic maar net naast. Spelers als Ziyech en Tadic nemen Ajax bij moeilijke momenten op het sleeptouw, maar lieten zich onvoldoend­e zien. De counters die de thuisploeg kreeg, werden slordig uitgespeel­d.

Het was overleven geblazen voor Ajax, maar het einde van de wedstrijd werd niet zonder kleerscheu­ren gehaald. Batshuayi, die kort na zijn invalbeurt, een grote kans miste, schoot vier minuten voor tijd wel raak en dompelde de Johan Cruijff Arena in rouw: 0-1.