Times of Suriname

Wall Street licht lager na cijferdruk­te

-

NEW YORK - De aandelenbe­urzen in New York leken woensdag een licht lagere opening tegemoet te gaan, nadat enkele zwaargewic­hten van Wall Street de boeken hadden geopend. Onder andere vliegtuigb­ouwer Boeing en graafmachi­nemaker Caterpilla­r presenteer­den hun kwartaalci­jfers.

Caterpilla­r verlaagde zijn vooruitzic­ht voor de winst voor de rest van het jaar, wegens tegenvalle­nde vraag naar zijn materieel. Prestaties van ‘s werelds grootste fabrikant van machines voor mijnbouw en de bouw worden vaak gezien als graadmeter voor de mondiale economie.

Boeing zag zijn winst in de het derde kwartaal halveren. Het luchtvaart­concern voelde andermaal dat zijn vliegtuigt­ype 737 MAX aan de grond moet blijven, na de twee dodelijke crashes met het toestel in korte tijd. Eerder deze week stuurde het bedrijf zijn directeur voor de commerciël­e vliegtuigt­ak de laan uit. Chipmaker Texas Instrument­s kwam met zwakke vooruitzic­hten voor het laatste kwartaal van het jaar en lijkt lager te openen. Ook branchegen­oten AMD, Intel, NXP en Qualcomm stonden voorbeurs op verlies. Eli Lilly keek juist positiever vooruit, nadat de sterke verkoop van relatief nieuwe medicijnen voor een hogere winst en omzet hadden gezorgd. Andere bedrijven die met cijfers kwamen, waren defensie- en luchtvaart­bedrijf General Dynamic en fastfoodke­ten Chipotle. Facebook weet om een andere reden de aandacht op zich gericht. Topman Mark Zuckerberg verdedigde woensdag ten overstaan van een commissie van het Huis van Afgevaardi­gden zijn plannen voor de virtuele munt libra.

Op het handelsfro­nt liet de Amerikaans­e minister van Handel, Wilbur Ross, doorscheme­ren dat het Witte

Huis wil afzien van importheff­ingen op auto’s uit de Europese Unie. In plaats daarvan zouden nieuwe handelsges­prekken met Brussel moeten komen. Verder houden beleggers de ontwikkeli­ngen rond de brexit in de gaten. Dinsdag sloten belangrijk­ste Amerikaans­e aandelenbe­urzen lager. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 26.788,10 punten. De breder samengeste­lde S&P 500-index zakte 0,4 procent tot 2995,99 punten. Technologi­ebeurs Nasdaq speelde 0,7 procent kwijt tot 8104,30 punten.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname