Times of Suriname

Bedrijven en mensenrech­ten: “België moet engagement concreet maken”

-

De vijfde onderhande­lingssessi­e over het ontwerp voor een bindend VN-verdrag inzake bedrijven en mensenrech­ten eindigde afgelopen vrijdag in Genève. Hoewel er nog een lange weg te gaan is voordat een internatio­naal verdrag wordt aangenomen, is een dergelijk instrument essentieel om een einde te maken aan de straffeloo­sheid van multinatio­nals op het gebied van de mensenrech­ten. De Belgische ngo’s roepen België op om zijn engagement in dit proces nu te bevestigen.

“Wij zijn blij met de constructi­eve en open dialoog van de afgelopen week, tussen de aanwezige Belgische organisati­es en de Belgische vertegenwo­ordiger in Genève. We vragen België echter zijn engagement voor het proces concreet te maken en in de toekomst een leidende te rol te spelen in de onderhande­lingen. We vragen ook dat ons land er bij de Europese Unie op aandringt om snel tot een Europees onderhande­lingsmanda­at te komen op de gebieden die onder haar bevoegdhei­d vallen”, zegt Hanne Flachet, beleidsmed­ewerker voor FIAN Belgium.

Het is cruciaal om het doel van dit verdrag niet uit het oog te verliezen. Overal ter wereld worden werknemers van transnatio­nale bedrijven en lokale gemeenscha­ppen door hun acties getroffen. “Er zijn veel gevallen van inbreuken op de mensenrech­ten bekend, zowel in het Zuiden als in het Noorden. Om een voorbeeld uit België te nemen: de Indiase slachtoffe­rs van de asbestgiga­nt ETEX (ex-Eternit) ondervinde­n grote moeilijkhe­den om hun zaak voor de Belgische rechtbanke­n te brengen vanwege het internatio­nale rechtsvacu­üm”, legt Wies Willems, Beleidsmed­ewerker Natuurlijk­e Rijkdommen Broederlij­k Delen, uit. Els Hertogen, directeur van11.11.11-Koepel van de Vlaamse NoordZuidb­eweging:“Het Internatio­naal Verdrag inzake bedrijven en mensenrech­ten is een historisch­e kans om het internatio­naal recht te harmoniser­en, inbreuken op de mensenrech­ten door bedrijven te voorkomen en de huidige machtsonge­lijkheid tussen mensen, de planeet en bedrijven te vermindere­n. Het zou garanderen dat mensenrech­tenverplic­htingen voorrang krijgen op handels- en investerin­gsbelangen.”

Op Belgisch niveau is het engagement voor internatio­nale regulering rond bedrijven en mensenrech­ten opgenomen in de regionale beleidsver­klaringen van Wallonië, Brussel en Vlaanderen. Het Europees Parlement heeft al meerdere keren zijn steun uitgesprok­en in maar liefst 9 resoluties ten gunste van het proces, tijdens de vorige zittingspe­riode, waaronder Resolutie 2018/2763 (RSP) van 4 oktober 2018. Verscheide­ne vrouwelijk­e leden van het Europees Parlement waren ook aanwezig in Genève.

Tot slot geniet het initiatief brede steun van het Europese en internatio­nale burgers en maatschapp­elijk middenveld. Meer dan 660 duizend mensen tekenden tot nu toe de Europese petitie tegen het ISDS en voor een internatio­naal verdrag inzake bedrijven en mensenrech­ten (gesteund door een alliantie van 200 Europese vakbonden, NGO’s en sociale bewegingen).

(De WereldMorg­en)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname