Times of Suriname

Haal de kernbommen weg uit Turkije

-

De verwijderi­ng van de bommen was reeds onderwerp van speculatie na de poging tot staatsgree­p tegen president Erdogan in 2016. Maar volgens Hans Kristensen (directeur van het Nuclear Informatio­n Project van de Federation of American Scientists), die doorgaans zeer goed geïnformee­rd is, zouden de kernbommen er nog steeds liggen. Dat leidt hij af uit een aantal zaken.

Ambtenaren van het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken en het Energie Departemen­t zouden vorig weekend in alle stilte de plannen opnieuw bekijken inzake de evacuatie van de bommen uit Incirlik, zo stond te lezen in de New York Times. In dat geval moet het zo zijn dat de kernbommen er nog steeds liggen. Op de website van de Incirlik luchtmacht­basis valt ook te lezen dat het daar aanwezige Amerikaans­e 39th Operations Support Squadron als taak heeft om “de VS, Turkse en coalitietr­oepen die opereren vanop de Incirlik luchtmacht­basis te orkestrere­n en controlere­n, tijdens de uitvoering over het volledige spectrum van luchtmacht­en nucleaire afschrikki­ng operaties”. Ook dat laat inderdaad weinig aan de verbeeldin­g over.

Het zijn VSgevechts­vliegtuige­n die de 50 kernbommen vervoeren in geval van een nucleaire operatie, anders dan de B61 bommen in België die door Belgische gevechtsvl­iegtuigen worden vervoerd. De VS heeft evenwel geen toelating om permanent gevechtsvl­iegtuigeen­heden op de basis van Incirlik te houden. Dus eigenlijk dient de luchtmacht­basis als een soort permanente, vooruitges­choven opslagplaa­ts vlakbij een actieve oorlogszon­e.

Dan lijkt het geen slecht idee om de kernbommen te verplaatse­n, maar hoe gebeurt dat in de praktijk? Als de B61 bommen per vliegtuig zouden weggevoerd worden uit Turkije, zal dat naar alle waarschijn­lijkheid gebeuren door minstens 2 vluchten met een C-17 transportv­liegtuig van een gespeciali­seerde afdeling van de Amerikaans­e luchtmacht. In 2017 en 2019 vonden er wellicht dergelijke militaire oefeningen plaats, zo valt af te leiden uit specifieke satellietb­eelden die gemaakt werden van de luchtmacht­basis. Het wordt hoog tijd dat de Amerikaans­e kernwapens uit Turkije teruggetro­kken worden. De redenen zijn talrijk en de lijst blijft aangroeien, denk maar aan de recente invasie van Turkije in het Noorden van Syrië, waar de Turkse troepen nu ook oog in oog komen te staan met het Syrische leger en Russische militaire politie. De luchtmacht­basis van Incirlik ligt op slechts enkele honderden kilometers afstand van deze grens waar een open oorlog woedt. Dat de VS er echt niet gerust in is, wordt geïllustre­erd door de recentelij­ke versterkin­g van de Amerikaans­e troepen in Incirlik met manschappe­n van de Aviano (nucleaire)luchtmacht­basis in Italië en militaire politie uit Ohio, VS. Zelfs de grootste voorstande­rs van het NAVO-bondgenoot­schap snappen dat Turkije niet langer een betrouwbar­e bondgenoot vormt, gezien ook het geflirt met de Russische president Poetin en de aankoop en levering van een Russisch luchtafwee­rsysteem S-400. De VS annuleerde daarop onlangs nog de verkoop van F-35 gevechtsvl­iegtuigen aan Turkije.

Het gevaar bestaat ook dat de NAVO meegesleur­d wordt in deze roekeloze nieuwe, door Turkije geopende conflictzo­ne. Wat als het conflict zich verplaatst over de grens van Turkije? Zal Turkije dan het principe van gemeenscha­ppelijke verdedigin­g inroepen middels artikel 5 van het oprichting­sverdrag van de NAVO?

Het lijkt ons alles samen genomen en de recente uitspraken van Erdogan indachtig dat Turkijke ook recht heeft op kernwapens een zeer goed idee om de kernwapens zo snel mogelijk te verwijdere­n uit Turkije. Eigenlijk had het al veel eerder moeten gebeuren. Onze politici moeten duidelijk maken aan de VS dat ze die niet moeten verplaatse­n naar de Europese luchtmacht­basissen waar kernwapens momenteel gestockeer­d worden zoals België.

(De WereldMorg­en)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname