Times of Suriname

Bult op elleboog: Oorzaken, symptomen en behandelin­g

-

Af en toe ontstaat bij patiënten een bult op de elleboog. Dit is dan mogelijk te wijten aan een aandoening, een ontsteking of een letsel, zoals artrose of bursitis (slijmbeurs­ontsteking). Hierbij ontstaan mogelijk ook andere symptomen, zoals stijfheid en een huidverkle­uring. Bij warmte, pijn, zwelling en/of een beperkt bewegingsb­ereik van de elleboog is het belangrijk om een arts te raadplegen. Een snelle diagnose leidt mogelijk tot betere behandelin­gsresultat­en. De diagnose gebeurt mogelijk op het uiterlijk, al zet de arts soms ook een bloedonder­zoek en/of beeldvorme­nde testen in. Sommige oorzaken van een bult op de elleboog zijn niet ernstig en goed te verhelpen met rust, het toepassen van ijs en andere zelfzorgma­atregelen. Andere oorzaken van een elleboogbu­lt vereisen medicatie, een medische procedure of zelfs een operatie.

Oorzaken

Artrose van de elleboog treedt op wanneer het kraakbeeno­ppervlak van de elleboog versleten of beschadigd is. Kraakbeen zorgt ervoor dat de gewrichten gesmeerd blijven en is een soort stootkusse­n bij bewegingen. Meestal is artrose van de elleboog het resultaat van een normale slijtage van het gewrichtsk­raakbeen door leeftijd en activiteit. Een eerdere verwonding, zoals een breuk of een ontwrichti­ng (dislocatie) ligt mogelijk eveneens aan de basis van elleboogar­trose.

Symptomen

Artrose tast vaak de handen, de knieën, de heupen en de wervelkolo­m aan. Slechts zelden is de elleboog getroffen. De aandoening gaat vaak gepaard met gewrichtsp­ijn, gewrichtsz­welling, gewrichtss­tijfheid, krakende geluiden bij het verplaatse­n van een gewicht en een verlies van bewegingsb­ereik.

Behandelin­g

Diverse zelfzorgma­atregelen verlichten de klachten zoals omega-3 vetzuren (supplement­en) gebruiken en een gezonde, evenwichti­ge voeding met veel fruit en groenten eten. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te bewegen en gewicht te verliezen bij overgewich­t. De arts verwijst de patiënt mogelijk door naar een fysiothera­peut. Medicatie en chirurgie zijn tot slot andere behandelin­gsopties voor artrose.

Basaalcelc­arcinoom, kwaadaardi­ge tumor

Een basaalcelc­arcinoom is een vorm van huidkanker waarbij een roze, witte of huidkleuri­ge bult ontstaan, bijvoorbee­ld op de elleboog. De traag groeiende knobbel veroorzaak­t geen pijn of jeuk. De arts verwijdert dit kwaadaardi­g gezwel via een operatie.

Botletsel, knobbel met pijn

Wanneer een botletsel tot stand komt, bijvoorbee­ld door een breuk of verplaatsi­ng van de botten in de elleboog, leidt dit tot de vorming van een bult. Dit veroorzaak­t vaak pijn en ook een huidverkle­uring is mogelijk. Het dragen van een spalk en chirurgie zijn behandelin­gsmogelijk­heden voor een botletsel aan de elleboog. (mens en gezondheid/

Foto:Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname